Oenighet om konsthallen Rooseum

Rooseum i Malmö är en av de svenska konsthallar som bäst tagit sig an den nya experimentella konsten. Men ingen utställning pågår nu, ingen ny konsthallschef har utsetts och dessutom är familjen Roos som grundade Stifelsen Rooseum missnöjd med att samlingen de ställt till förfogande så sällan visas.

De två andra huvudmännen Konstmuseet Louisianna och Malmö kommun tycker en annan skrivelse i stadgarna är mer viktig, nämligen den som handlar om att bevara en levande scen för samtidskonst.

På vilket sätt påverkar då den här konflikten konsthallen. Kulturnytt ställde frågan till Rooseums tillförordande chef Lene Crone Jensen

Lene Crone Jensen: Det finns ju tre huvudmän och om det skapas osäkerhet i den gruppen så påverkar det ju också stiftelsen Rooseum. Och den osäkerheten är naturligtvis inte positiv.

Programledaren: Men vad blir konsekvensen om familjen Roos nu tycker det är så allvarligt att samlingen inte visas så att de väljer att dra sig ur stiftelsen ?

Lene Crone Jensen: Ja, om man inte kommer fram till någon ny sammansätting för stiftelsen, så kommer den ju att upplösas.

Programledaren: Innebär det slutet för Rooseum som konsthall?

Om man inte hittar en form för en ny stiftelse så kommer inte Rooseum existera längre. Jag tror inte att det är familjen Roos avsikt, även om man får fråga dem om just det. Min uppfattning är att de också vill Rooseums bästa och att de inte har för avsikt att äventyra hela konsthallens framtid på grund av frågan om hur samlingen ska användas.

Cecilia Blomberg

cecilia.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista