Bruno Ganz och Joseph Fiennes i film om Martin Luther

I den tyska storfilmen Luther spelar Joseph Fiennes reformationens fader Martin Luther, den tyske munken som levde mellan 1483 och 1546. Eric Schüldt har sett filmen Luther.

Allt finns där för att det ska bli en riktigt härlig kostymfilm - medeltida tingeltangel, mitror och kräklor och Bruno Ganz som en Obi-Wan Kenoby-liknande mentor åt dramats hjälte - Martin Luther. Den ölälskande munken som gifte sig med en nunna och splittrade den katolska kyrkan så kraftigt att varken trettioåriga kriget eller spanska inkvisitionen kunde få den att åter igen enas.

Men trots att filmens protestantiska finansiärer säkert skulle ha velat skapa en egen motsvarighet till fundamentalistkatoliken Mel Gibsons ”The Passion of The Christ” så är Luther varken kontroversiell eller det minsta intressant. Dels för att berättelsen om Luther inte har särskilt många dramatiska passager och dels för att dom som ändå finns gestaltas med lika stor sprängkraft som ett julspel i Svenska Kyrkan där man inte känner något av dom medverkande barnen.

Inte ens som historielektion är Luther särskilt nödvändig. Här har man nämligen valt att blunda för det historiska faktum att det knappast var Martin Luthers religiösa patos som gjorde reformationen möjlig. Nej. Luther var knappast den förste som ville reformera den katolska kyrkan utan den förste som undgick att brännas på bål som kättare. Den enkla förklaringen ligger i att Luther lyckades kombinera teologi med politiskt sprängstoff. Att hans lära gav dom tyska småfurstarna en möjlighet att bryta sig loss både från påven och från den tyske kejsaren.

Så varför då överhuvudtaget göra en film om den rätt triste Luther? Ja kanske bygger det på en dröm om att den enskilde människan med hjälp av sin fasta övertygelse verkligen kan förändra världen utan vare sig ekonomisk eller politisk makt. Tyvärr har historien lärt oss den verkliga makten och härligheten i evighet kommer att finnas hos den med mest välfylld skattkista.

Eric Schüldt 

eric.schuldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista