Svenska Akademin - en gerillarörelse?

I den norska dagstidningen Dagbladet utpekas Svenska Akademin som rena gerillarörelsen. Det skriver kritikern Wenche Larsen i en hyllning till valet av Elfriede Jelinek som årets nobelpristagare i litteratur. Kulturnytts Nina Asarnoj har läst Dagbladet.

Svenska akademin är rena gerillarörelsen! Akademien slåss numera för den samhällsförändrande konsten, som i dagens mediesamhälle mobbas och förföljs.

Bakom den här hyllningen av Svenska akademin och valet av Elfride Jelinek som årets Nobelpristagaren i litteratur står den norska dagstidningen Dagbladet.

Kritikern Wenche Larsen skriver i protest mot den norska medieelitens småskurna ogillande av Jelinek. Att kalla valet av Jelinek för elitistiskt är helt fel enligt Larsen, som i stället prisar akademien för att den vidgar vår litterära horisont och introducerar ett författarskap som kan förändra synen på oss själva och världen.

Elfride Jelinek är en särpräglad intellektuell, som kämpar mot högerpopulism och manschauvinism i Europa.

Att just hon får Nobelpriset i litteratur betyder att den Svenska akademien satsar på författare som, enligt Wenche Larsen, fungerar som en tarmsköljning mot dagens engelskspråkiga förstoppning och hjärntvätt, som massmedierna utsätter oss för.

Fortsätter Svenska akademien så här, undrar Wenche Larsen helt enkelt hur länge den kommer att överleva, eftersom akademien går emot det populistiska och ekonomiskt styrda massmedietrycket, och det är i dag det farligaste som går att göra, i vår del av världen. Detta alltså ur den norska dagstidningen Dagbladet.

Nina Asarnoj

nina.asarnoj@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".