Ny skiva av Andreas Tilliander - World industries

Andreas Tilliander heter en av Sveriges internationellt sett allra största artister inom den moderna elektroniska musiken. Han har blivit flerfaldigt grammisnominerad för sin experimentiella musik med rötter både i konstmusikens elektroackustiska tradition och i dagens elektronika. Nu är han aktuell med det nya popinfluerade albumet World industries. En redan kritikerrosad skiva som släpps nu i veckan. Eric Schüldt har träffat Andreas Tilliander.

Han är den svenska elektronikans självklara huvudperson. Fast mer känd utomlands än i Sverige. Än så länge är genren här för liten för att skapa affischnamn.

Men kanske blir det ändring på det när nu Andreas Tilliander släpper sin mest lättinggänliga skiva hittils. Ett album där han har blandat sitt tidigare erfektionistiska utforskande av små kanstrande och blippande ljud med melodier, bearbetade röster och dansanta beats.

Helt enkelt en strålande popskiva skapad för att pröva genrens möjligheter till föränding.

Nej, Andreas Tilliander tycker att den smala elektroniksa musiken har stagnerat ordentligt på senare år. Något som i för sig inte betyder att han helt har lämnat sina rötter inom konstmusikens avantgard.

Och det här sökandet efter nya inspirationskällor har också resulterat i alldeles nytt projekt - ett popband tillsammans med författaren Per Hagman.

Sist här på slutet på låten ”Love me lik I do” från Andreas Tillianders nya skiva ”World industries”

Eric Schüldt

eric.schuldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".