Osäkert om Norénskyltarnas framtid

Efter dubbelmordet i Linköping har dom skyltar som ingått i ett konstprojekt knutet till Lars Noréns pjäs ”Krig” tagits ner.

Skyltarna var utformade som trafikskyltar med texter som ”Nu ska vi döda dom allesammans och sen kan dom inte göra något längre” - citat ur pjäsen som enligt vissa skulle kunna ses som en uppmaning till mord.

Både föreställningen och konstprojektet är ute på en riksomfattande turné i Riksteaterns regi. Och frågan är nu vad som händer med skyltarna när turnén kommer till nästa stad.

Ingrid Falk från konstnärsgruppen FA+ som skapat skyltarna tycker att dom mycket väl kan användas igen.

- Jag tycker att de här verken har samma berättigande som för några dagar sedan. I en annan geografi har de inte direkt samma känslomässiga sprängkraft, säger Ingrid Falk

Ja Ingrid Falk vill helst se att skyltarna sätts upp i nästa stad som turnén anländer till.

En åsikt som inte delas av folkpartistiska riksdagsledamoten Karin Granbom som har polisanmält hela projektet. Hon menar att kommunerna verkligen måste tänka igenom vad ett konstprojekt som det här kan ha för konsekvenser.

- Jag tycker att det här är en viktig signal att sända till de andra kommunerna, att man ska vara försiktig innan man sätter upp den här typen av skyltar, säger Karin Granbom.

Och även Riksteaterns tillförordnande VD Ulrika Årehed Kågström är osäker på om skyltarna verkligen kommer att sättas upp igen.

- Det har inte vi tagit ställning till ännu. Det vi gjort nu är att ha vi tagit ner skyltarna så fort som möjligt. Sen hur vi ska agera längre fram under turnén får vi sätta oss ner och tänka över i lugn och ro.

Eric Schüldt

eric.schuldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".