Bokhandlaren i Jerusalem får stanna

0:15 min

Bokhandlaren Munther Fahmi får stanna i Israel, och kan alltså fortsätta att driva sin uppskattade bokhandel vid det berömda hotellet American Colony i Jerusalem. Och han tror själv att den internationella uppmärksamheten har hjälpt hans sak.

Israels beslut att utvisa Munther Fahmi, som är uppvuxen i Jerusalem och har drivit sin bokhandel där sedan 1998, väckte internationell uppmärksamhet för snart ett år sedan.

Framstående, israeliska författare som Amos Oz och David Grossman protesterade, och när Kulturnytt träffade Fahmi i april (se nedan) var han inte särskilt optimistisk.

Men på torsdagen höll Munther Fahmi presskonferens på American Colony och berättade att han beviljats ett 2-årigt uppehållstillstånd, som kommer att permanentas såvida inte den 56-årige bokhandlaren begår några brott under prövotiden.

Vilken roll har protesterna och den internationella uppmärksamheten spelat för beslutet, tror du?
– Det är svårt att säga, men Israel vill inte isolera sig så det har nog bidragit en hel del säger Munther Fahmi till Kulturnytt.

Munther Fahmi är född och uppvuxen i Jerusalem, men är palestinier och saknar Israeliskt medborgarskap. När han som ung man lämnade landet för att studera i USA förlorade han sitt permanenta uppehållstillstånd - sådan är lagen - och därför har han sedan 1998 uppehållit sig i Jerusalem på tillfälliga turistvisum. Nu ser han alltså ut att återfå sitt permanenta uppehållstillstånd.

TIDGARE I KULTURNYTT:

Mårten Arndtzén

Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista