Nobelmuseet i nakenchock

Hade Alfred Nobel ett könsorgan? Antagligen. Men visa det får man inte - inte för Nobelmuseet, i varje fall inte i Italien.
  För några veckor sedan öppnade en utställning i Florens, i Nobelmuseets regi, där man bett den svenske stjärnscenografen Sören Brunes att gestalta Alfred Nobels sista tid - och död - i Italien. Och det gjorde han, med en naken Nobel som svävar i ett rum fullt av obegripliga röster. Men en särskild kroppsdel väckte så starka reaktioner att den fick täckas över innan utställningen kunde öppna.

På Nobelmuseet säger man att det var ett krav från den lokale arrangören att Nobels genitalier skulle skylas. Intendenten Olof Amelin säger sig ha fört diskussioner med Brunes inför eventuella framtida utställningar i Nobelmuseets regi - men att man kommit överens om att avstå från vidare samarbeten, eftersom Nobelmuseet inte kan erbjuda det ”spelutrymme” Brunes behöver.
  Hans Nobelinstallation kan man, i avsnoppat skick, se på Palazzo Strozzi i Florens året ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".