August-nomineringarna klara

Igår presenterade Svenska Förläggareföreningen nomineringarna till årets August-pris. Som vanligt är det sex böcker nominerade i i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, fackbok och barn-och ungdomsbok.

Det finns goda och gedigna författarnamn i så gott som alla kategorierna: P-O Enquist, Agneta Pleijel och Tomas Tranströmer i skönlitteratur, Anna-Clara Tidholm och Ulf Stark i barn-och ungdomsbokskategorin, Sverker Sörlin och Tosten Ekbom bland fackböckerna.
  Kvalitetsförfattare som kan ligga i förtroendefulla travar på bokhandelsdiskarna.
  Roligast är nomineringen av Lotta Lotass roman ”Tredje flykthastigheten”, men uppstickarna borde som vanligt varit fler – varför inte Sara Stridsbergs ”Happy Sally” eller  Lars Jakobsons ”Berättelser om djur och andra”,  eller i fackbokskategorin Fanny Ambjörnssons ”I en klass för sig- om genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer”?
  Kort sagt, bokförläggarna skulle faktiskt vinna respekt om de i ett sånt här sammanhang vågade satsa på lite egensinnigare och inte fullt så väletablerade namn. Böcker som säljer, säljer antagligen ett August-pris förutan, medan andra verkligen skulle kunna dra nytta av den välförtjänta knuff priset skulle ge.

Maria Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista