Ny svensk filmtidning

Idag dyker det upp en ny svensk filmtidning i kioskerna. Stardust heter den. Svenska filmtidskrifter har länge varit lättare att hitta på biblioteket än i Pressbyrån, och ofta går nystartade svenska filmtidningar i graven ganska fort, som tidningen Cinema för några år sen. Kanske kan Stardust och förra årets nykomling Ingmar lyckas överleva tack vare att de distribueras av Interpress och därmed når landets alla Pressbyråkiosker. Stardusts chefredaktör Sven-Erik Olsson vill göra Stardust till en bred och kommersiell filmtidning.

- Det ska vara en tidning som går att läsa av människor utan att de behöver ha ett filmlexikon brevid sig. Man ska kunna tycka att film är trevlig vardagsflykt, underhållning, och kunna tillgodogöra sig den här tidningen, säger Sven-Erik Olsson.

Stardust liknar engelska filmtidningar som Hot Dog eller Total Film. Efter lite nyheter och småplock består tidningen mest av korta personporträtt och filmrecensioner och massor av glättiga helsidesbilder. Svart text på vit bakgrund ser man inte mycket av i Stardust.

- Jag har väldigt svårt att förstå tidningar som skriver om det största bildmediet av alla och dränker hela tidningen med bara bokstäver. Vi har ju i Stardust väldigt mycket bilder, men bio och dvd är bilder, säger Svern-Erik Olsson.

Stardust är en tidning som fokuserar på filmstjärnornas glans. Men det finns små guldkorn även för kalenderbitarna. Till exempel kan man läsa om en skräckfilm som sångaren Orup varit med i, vem som har Sveriges sjukaste filmtatueringar, och om den bortglömda svenska 70-talsfilm som inspirerade Quentin Tarantino till ”Kill Bill”.

Svenska filmtidningar som Filmrutan, Film & TV och Film International är smala tidskrifter utan stor distribution. Det var först förra året, när Ingmar kom, som det dök upp en filmtidning som går att hitta i nästan varenda Pressbyråkiosk.

Och nu kommer alltså Stardust, som liksom Ingmar distribueras av Interpress. Sven-Erik Olsson tror att de som gör filmtidningar hittills inte har varit intresserade av att skriva för en bred publik.

- Filmtidningar hittills, inte bara i Sverige utan i andra länder, har startats av filmentusiaster som har gjort en tidning för filmentusiaster. Det har inte startats nån av nån som är så kommersiellt tänkande som jag och de andra är här. Normalt brukar de kommersiella hamna på filmbolag och de väldigt filmkunniga blir journalister, men jag har ju varit lika delar under min karriär på båda sidor. Jag började som journalist och sen på filmbolag, säger Sven-Erik Olsson.

Det bör kanske påpekas att det INTE är samma Sven E Olsson som fick sparken från GT häromåret efter att ha skrivit en kommentar om judar i Hollywood.

Axel Naver

axel.naver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".