musikal | recension

Next to normal - En familj som alla andra

2:30 min

Wermland Opera, alltså Värmlandsoperan, i Karlstad fortsätter att leta upp ny musikdramatik från Europa och USA och har återigen fått fram en Sverigespremiär på en ny musikal. 

I går var det premiär på musikalen Next to Normal av Tom Kitt – en musikal som hade urpremiär 2009 och som fått tre Tony Awards, bland annat för Bästa musikal och dessutom Pulitzerpriset.

I höst sätts den upp på Stockholms Stadsteater med Dan Ekborg och Lisa Nilsson i huvudrollerna.

Next to normal - alltså nästan normal.... och på scenen ser vi en sån familj. Till det allra bästa med den här musikalen hör att den väntar länge med att berätta varför familjen är nästan normal. Jag ska inte heller avslöja vad det är - det rör sig om en sorg som familjen burit med sig en längre tid.

Det är en vanlig familj - pappa, mamma, son och dotter med pojkvän. Och så några psykologer.

Den första halvtimmen är helt hysterisk. Ett rasande tempo i musiken och massa korta scener koncentrerat regisserat av Svein Sturla Hungnes. Det är som en rapsodisk komisk revy över ett nutida livspussel som tillsist exploderar framför oss - och den som mår sämst är mamman.

Christer Nerfont och Cecilie Nerfont Thorgersen, som äntligen fått nåt verkligt kvalificerat att arbeta med - inte bara den vackra sången som brukar finnas mot slutet av akt 1...

Musiken är genomkomponerad teatermusik i pop-rockgenren, med lite countrytouch här och var. Lätt att hänga med i, rätt komplicerad för sångarna men det klarar de. Den är mera effektiv än minnesvärd.

Det rapsodiska och det explosiva förändras under föreställningens gång och även om Next to normal inte går ända ner i det bråddjupa så berättar den skickligt om en sån där nästan vanlig familj - full av det onämnbara - en familj som alla andra.