Musikintroduktören John Peel är död

John Peel pop - och rockvärldens mest inflytelserike introduktör har avlidit. Peel arbetade på BBC sedan 1967 och  dog i måndags 65 år gammal på en semesterresa i Peru. 

Ja hur skulle du känna dig i John Peels ställe undrade Robert Wyatt redan 1969 i maj på John Peels show Top Gear.  I England svällde tidningarna  igår över av lovord över den hastigt avlidne Peel t.o.m. Tony Blair skickade kondoleanser men framför allt alla band och artister som Peel lät spela innan de var kända:  

Pink Floyd, David Bowie, Elvis Costello, Smiths, New Order, Oasis, Blur och White Stripes alla säger, utan Peel vet vi inte hur det hade gått med våra karriärer.

In i det sista spelade Peel mest band som ingen annan hade hört.

Jag minns t.ex.  när jag intervjuade den skotske poeten Ivor Culter och frågade varför så mycket av hans poesi  fanns utgiven på skiva? Han svarade kort: ”Thanks to John Peel of course”. Själv sa Peel att den bästa skiva han visste var den han fått med posten samma morgon   

Nu är John Peel  död och den lyssnare som han själv i en intervju hävdade att han såg framför sig nämligen en ung människan som tror att han eller hon är ensam om att gilla konstig musik, den lyssnaren, och alla vi som upptäckt band efter att John Peel spelat dem är lite ensammare idag.

Ja det var ”lovely” att spela hos John Peel, enligt Robert Wyatt 1969, ”lovely” man fick ju spela nästan lika långt och högt som en jazzgrupp eller en orkester på Radio three

Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".