Hjälp! Ny Seriebok

Personer som Joakim Pirinen, Max Andersson, Gunnar Lundkvist och Lena Ackebo  har banat väg för en ny generation seriemakare där trivselfaktorn är betydligt lägre än i Kalle Anka och Kronblom. De senaste tio åren är det självbiografiska serier som slagit igenom och mobbning och kvinnomisshandel är ämnen som numera skildras i serieform, bland annat av Åsa Grennvall med ”Sjunde våningen”. Andra namn i den självbiografiska genren är Rocky av Martin Kellerman, Mats Jonsson med ”Hey Princess” och Daniel Ahlgren med ”The girl who never fick nån post”. Nina Hemmingsson och Sara Olausson är två serietecknare i den självbiografiska skolan som gått att läsa i tidningar som Bang, Galago, Ordfront Magasin, Amelia och Aftonbladet. Nu har de kommit ut med en gemensam seriebok som heter Hjälp! Nina Asarnoj har träffat dom.

Självbiografiska serier vuxit fram de senaste tio åren, man skriver om sin egen vardag, serierna innehåller humor och är satiriska men inte samhällskritiska,

Exempel: Rocky, Lise Myhre, Mats Jonsson (”Hey Princess”) Åsa Grennvall (”Sjunde våningen”), Daniel Ahlgren * ”The girl who never fick nån post” (Bakhåll) (Optimal) (Galago)

Arne Anka och Socker Conny är exempel på satiriska och samhällskritiska serier som ändå kan vara humoristiska hur allvarligt ämnesvalet än är som ex ”Mouse” av Art Spiegelmann som handlar om koncentrationläger eller hans ”In the shadow of no towers” om den elfte september)

Nina Asarnoj har träffat de två serieskaparna Sara Olausson och Nina Hemmingsson som samsas om utrymmet i serieboken Hjälp! Det handlar bland annat om idéer och serier som man inte riktigt vet vad det är innan man gör det.

Nina Hemmingsson och Sara Olausson har egentligen bara känt varandra sen i januari, och dom blir själva förvånade när dom räknar efter och inser att det är så kort tid. I boken blir det tydligt hur mycket de har gemensamt, serierna kompletterar och förstärker varandra. Efter en serie av Nina med titeln ”Jag var en riktig hästtjej”, en högst verklighetstrogen och lagom plågsam påminnelse om maktspelet och förtryckarmekanismerna i stallvärlden kommer Saras lilla glasögonprydda streckgubbe och säger ”Utan ångest stannar Sverige” och det blir som en trösterik kommentar till den föregående historien.

Sara Olausson går på konsthögskolan och Nina Hemmingsson jobbar också som illustratör så jag frågar om hur man vet när en idé ska bli serie och inte något annat*

Det som utmärker både Sara Olausson och Nina Hemmingsson är att dom tillåter sig att tänka fritt. Den mest enkla iakttagelse kan bli absurt rolig i serieform. Som Saras bildruta om överkokt spagetti från ett storkök där mattantens pratbubbla säger ”Arsch, den kan koka lite till.” eller hennes serie om döden och insikten att alla har ett skelett under huden slutar med en bild på ett litet hoprullat rulltårteskelett. Och det verkar som om det är till serieböckerna vi får gå för att få svar på dom existentiella frågorna

Nina Asarnoj

nina.asarnoj@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".