Dokumentär om The Latin Kings

Latin Kings betydelse för den svenska hip hopen kan inte underskattas. De var de verkliga pionjärerna som som tog den amerikanska musikstilen från New Yorks svarta förorter till sitt eget norra Botkyrka utanför Stockholm i mitten av 90-talet. Ikväll (041029) klockan 20.00 i SVT 2 sänder K Special en timmes dokumentär om den hyllade gruppen gjord av Maud Nycander och Erc Schüldt har sett den.

När frontfiguren Dogge Doggelito i The Latin Kings började rappa på svenska i mitten av 90-talet var det ett avgörande ögonblick på två sätt. Dels så blev det startpunkten för en helt ny musikstil - den svenska hip hopen.

Dels så nådde berättelser om vapen, våld och vardagsliv bland förortens invandrare för första gången både in på topplistorna och tidningarnas kultursidor. Och detta i tider då lasermannen sköt skarpt och ny demokrati var ett av landets populäraste partier.

Maud Nycander har i sin film kopplat Latin Kings historia med historien om miljonprogrammets förorter. Gamla arkivbilder på betongkollosernas nybyggda fasader samsas med korta episoder ur medlemmarnas vardagsliv - bråk i replokalen, konsert på ett fullsatt Ullevi och barndop i kyrkan. Det som om filmen vill säga - det här var visionen om förorten och så här blev det.

Men genom att inte sätta Latin Kings i något musikaliskt sammanhang så missar dokumentären något. Nämligen det att framgångssagan om gruppen är en historia om en uppgång, ett fall och så en uppgång igen.

För gruppens andra skiva möttes av en kompakt tystnad. Det behövdes en vit innerstadskille med bakgrund som modell för att göra hip hopen folklig. Ja först när rapparen Petter fick sitt stora genombrott började Latin Kings att uppmärksammas igen.

Och först då kunde Latin Kings tre medlemmar Dogge, Sheppe och Salla via allsång på skansen, duetter med Carola och handskakningar med Silvia och Göran Person hamna där dom är idag - andra generationens invandrare i första kammaren i den breda folkligehtens hjärtan.

Eric Schüldt

eric.schuldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista