Zhang Yimous nya film - Flying Daggers

Den kinesiske regissören Zhang Yimou är känd för filmer som Den röda lyktan och Att leva. På senare år har han börjat göra kampsportfilmer i historisk miljö. Nu har hans film Flying Daggers premiär och Göran Sommardal har sett den.

I sista akten, nästa sista scenen, i den traditionella Peking-operan finns nästan alltid en stridsscen. Svärden korsas, den akrobatiske hjälten undviker mirakulöst spjuten som är ute efter hans hals, karatepinnarna smäller, pilbågarna spänns. Det är det ögonblick som alla småpojkar har sett fram emot och som gör att det faktiskt går att släpa dit dem till den annars långa och rätt släpiga föreställningen.

Zhang Yimous nya film är nästan en enda lång sådan småpojks-matiné, fast förstås med filmens alla flygmöjligheter och klipptricks. Och med bättre närbilder på både blodet, andhämtning och klingorna.

Inskjutet däremellan klapprar hovarna, eller stönar kåtheten, eller ackompanjerar skir musik det ogudaktigt vackra landskapet. Och i början bjuds vi också lite dans. Kalkonerna pratar också, förtrollade som de är till människor, det höll jag på att glömma.

De kinesiska klichéernas charm i den feodala retrojargongen som präglar dialogen går tyvärr förlorad i översättningen som nu mer hör hemma i en veckotidningsföljetong från 60-talet. Och lika bra är kanske det.

Göran Sommardal

goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".