Belgisk domstol friar ”Tintin i Kongo” i rasistmål

En domstol i Bryssel har slagit fast att Hergés seriealbum Tintin i Kongo inte är medvetet rasistisk och därför inte kommer att förbjudas i Belgien. Det uppger DR Kultur.

Målet började 2007 då den i Belgien boende kongolesen  Bienvenu Mbutu Mondono anmälde förlaget Moulinsart för att strida mot en belgisk lag som förbjuder rasistiska bilder i konstnärliga produkter.

Men domstolen menar att framställningen av svarta personer – bland annat som lata och mindre begåvade – inte strider mot lagen eftersom serien inte är medvetet diskriminerande.  De menar att man ska ta i beaktande att albumet skrevs 1931 när Kongo var en belgisk koloni.

Bienvenu Mbutu Mondono ville att albumet skulle förbjudas eller, som i den engelskspråkiga utgåvan, förses med en förklarande text om att Tintin i Kongo skrevs i en tid då rasismen var institutionaliserad. Något som domstolen också avslog.

Bienvenu Mbutu Mondono väntas överklaga beslutet i dag.

SR Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista