Allt ljus på Eslöv

I ett nattligt Eslöv har konstnären Fredrik Larsson med hjälp av 28 strålkastare har skapat ljuskonstverket SILO SILO. 6000 kvadratmeter fasadyta ska i mörkret belysas för att på så sätt skapa en ny annorlunda upplevelse av staden under natten.

Att befinna sig 15 minuter från Eslöv, det är det perfekta avståndet om man vill uppleva Fredrik Larssons installation där han i höstmörkret ritar upp Eslövs silhuett med hjälp av strålkastare riktade mot stans kända byggnader som vattentornet och arkitekten Gunnar Asplunds gamla lagerhus, åtta våningar högt. Eslöv, som ligger lite högre än det omgivande platta skånska landskapet, ter sig nu som en hägring om natten när man närmar sig stan med tåget, med bil på motorvägen eller, som Östen Warnerbring, med moped på den gamla landsvägen.

  Jag träffade Fredrik Larsson under monteringsarbetet där han stod nedanför Lantmännens stora silo beväpnad med olika verktyg:

  -Jag kommer att ge mig på fasaden här och har fått lov att borra hål lite varstans, lite försiktigt, små hål, och sen så skruvar jag fast allt med franska träskruvar, dom bultarna funkar fint i betong också, om man har plugg. Och sen sätter jag fast ett rejält järnrör, det har vi här, ett 50mm järnrör, och då kommer man ut en bit från husväggen och sen belyser man uppåt. Det är 28 strålkastare som ska upp och sammanlagt 30 000 watt så jag tror att man kommer att förändra verkligheten en del i och med att man belyser saker och ting som inte är belysta i vanliga fall.

  -Men det är det du vill, att man ska uppleva verkligheten ur en ny synvinkel?

  -Ja, exakt. Det man tar för givet, den verklighet vi har runt omkring oss i det som kallas det offentliga rummet, att man kanske hajar till och ser något nytt. Vad som sen kan komma ut av detta, om man kan få någon slags storstadskänsla eller om det kommer att bli några andra intryck man får, det får vi ju se liksom, framöver. Till exempel vattentornet kan ju se ut som ett UFO kanske, så det kan vara bra att folk vet det i förväg att om dom ser nånting som lyser lite konstigt ovanför skogen så är det inte säkert att det är ett UFO, det kan vara vattentornet.

Jag tycker det är roligare att göra någonting sånt här där man förändrar verkligheten, om det så bara är tillfälligt, så tycker jag att det är trevligare än att försöka avbilda verkligheten.

-Den bulgariske konstnären Christo har ju klätt in riksdagshuset i Berlin och den där bron, Pont Neuf, i Paris i vita lakan. Är det något liknande du har för dig nu när du klär in Eslöv i ett nytt skimmer?

-Ja, alltså Christo är ju intressant. Han leker med det här med formen, han döljer formen och ändå så framhäver han den. Här gör ju jag lite tvärtom. Jag klär stan i vitt sken, kan man säga. Visst, det är lite grann den där Christo-effekten.

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".