Morsom norsk ungdomsfilm

Nu har den norska ungdomsfilmen ”Bara Bea” premiär. Filmen är regissören Peter Naess tredje långfilm. Han är sedan tidigare känd för att ha regisserat den oscarsnominerade ”Elling”. ”Bara Bea” handlar om Bea vars största probelm är att hon är den sista i tjejgänget som inte har förlorat oskulden.

Ja ALLA Beas kompisar har knullat. Hon är sexton år och nio månader och tänker jämnt på sex.

Och nu gäller det för coola tjejgänget i Conversedojjor att fixa och trixa så att också Bea blir av med den där förhatligta oskulden.

Men vem ska hon välja? Den tuffe killen som kör bil och är bra på basket eller den fumlige som är snäll mot lillasyter och vill bli bonde?

Nä det här är ingen film där det är svårt att lista ut precis vad som kommer hända i nästa scen och nästa och nästa. Allt går enligt ungdomsfilmens grundmall.

Är huvudpersonen Bea en mörkhårig författardrömmerska som tillbringar kvällarna med att skriva självutlämnande texter om sig själv på sin laptop. Jorå.

Är hennes bästa kompis blond, kaxig och sexuellt erfaren. Javisst.

Är den töntige killen egentligen lika snygg som den snygge killen fast bara klädd i töntiga kläder? Japp.

Känns klippningen som en musikvideo? Jo det också.

Men det behöver ju inte bli tråkigt för det. Visst. ”Bara Bea” är en Bullens Brevfilm i långfilmsformat. Men det är ju trots allt rätt spännande att vara 16 år och hemligt förälskad i ouppnåliga gudar i, tja, parallellklassen.

Och så är filmen så där ”gud va piiniiigt”. Föräldar som kommer hem när dottern har sex i dubbelsängen och tjejerna som läser Kama Suttra och låtsas testa avancerade sexställningar PRECIS som den snygge killen kommer in i skolbiblioteket.

Knappast någon ”Fuckin Åmål” för 2000-talet men morsomt feelgood.

Eric Schüldt

eric.schüldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".