Litteratur

OLIKA förlag får Rättvisepriset 2012

Rättvisepriset 2012 går till OLIKA förlag som nyligen gav ut den uppmärksammade och normbrytande barnboken Kivi och monsterhund. Priset delas ut i samband med Rättviseförmedlingens tvåårsfirande torsdagen den 1 mars.

OLIKA förlag står för det som Rättvisepriset vill uppmärksamma, skriver Ola Nilsson i Rättviseförmedlingens styrelse i ett pressmeddelande. De bryter normer i sin bransch och sticker ut hakan för jämställdhet och mångfald - det är inspirerande och befriande både för barn och vuxna, fortsätter de.

I januari gav de ut den första barnboken, Kivi och monsterhund, som genomgående använder det könsneutrala pronomet “hen”.

Med priset följer också motivering: “Med en vision om ett öppnare, mer rättvist och mer inkluderande samhälle gör årets vinnare av Rättvisepriset en insats för att fler barn ska känna igen sig i böcker, skapa sig en positiv självbild och på så sätt bli delaktiga i samhället. De har sett bristerna i sin bransch och agerar modigt för att den mångfald som finns i samhället idag ska återspeglas”.

- I en tid då det stormar kring oss på OLIKA, då många tycker att införandet av hen i barnboksvärlden är fantastiskt och andra tycker att det är läskigt eller tramsigt, blir ett sådant här pris lite som en varm filt att ha över axlarna när det blåser kallt i debattklimatet, säger Karin Salmson förläggare och ägare till OLIKA förlag i en kommentar. En barnbok kan inte ensam ändra världen, men den kan vara en del av en positiv utveckling där vi alla får vara olika och ändå lika mycket värda. Oavsett om vi är hon, han eller hen.

Rättvisepriset instiftades av Rättviseförmedlingen 2011 och går till ett projekt, företag, person eller organisation som på ett innovativt sätt gjort konkreta insatser för jämställdhet och normbrytande och samtidigt inspirerat andra att agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista