Ola Stinnerbom
Dans | reportage

Nu är det bevisat: det finns samisk dans

2:38 min

Efter år av forskning tillsammans med Birgitta Stålnert  har koreografen och dansaren Ola Stinnerbom hittat bevis på att samerna verkligen dansat, precis som alla andra ursprungsfolk. Tillsammans utgör de två Kompani Nomad. I samband med deras föreställning ”Absolute Wall” i Umeå presenterades Birgitta Stålnerts bok ”Jakten på den försvunna samiska dansen.

Rösten, rörelsen, rytmen – allt hänger ihop. När Ola Stinnerbom dansar fram över scenen mot en fond av grafitti från Berlinmuren, Oslo och Göteborg knyts den samtida kulturen ihop med den mycket gamla – det känns som ytterligare ett exempel på vad som berättas i den nya boken om samisk dans. Varför har det då varit så svårt att få fram uppgifter om den samiska dansen, frågar jag Birgitta Stålnert.

- Det är det starka, starka  förtrycket från stat och kyrka naturligtvis, och ett självförtryck som måste ha varit väldigt starkt, säger hon.

Ja Ola Stinnerbom Vad ska hända nu?

- Ja det är väl det som är den viktiga frågan . Hur går vi vidare och hur kan vi återföra det här kulturarvet, speciellt med tanke på att dans tar tid.

Det gäller ju  att hitta de unga intresserade dansarna och jobba med dem, gärna i tio år. För det är då först det börjar hända grejer, säger Ola Stinnerbom

Hur ska det här gå till?

- Det skulle vara jätteintressant att ha en liten grupp och jobba med och komma igång på en gång så att man hinner utveckla och erövra uttrycket.

Och där är det bara pengar som saknas?

Just nu är det bara pengar.

Det märkliga är att det har blivit en svensk angelägenhet att vi ska återföra den samiska dansen men från Sametinget är man inte intresserad. Det kanske hade varit lättare om jag hade  varit ren. Då kanske man hade fått loss litet pengar – renen - det är där man vill lägga pengarna och där är fokuset.

Utgångspunkten för Ola Stinnerboms och Birgitta Stålnerts forskningsarbete har hela tiden varit att bevisa att samerna dansat. Här är ett exempel:

- Man måste ju förstå det man ser och kunna läsa rätt. Vi besökte ju 2004  Alta-museet och fick titta i deras bildbank och det var så fascinerande för mig att sitta bredvid och se den här forskaren och Ola, och se Ola  öppna ögonen på forskaren .Han såg helt plötsligt samer som, dansade, samer i masker, samer i  procession, samer som rörde sig. Han hade sett helt andra saker! utbrister Birgitta Stålnert.   

Kerstin Berggren

Kulturnytt
kerstin.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista