Mångkulturell TV-musikal

”Kniven i hjärtat” – ja så heter en ny dramaserie av Agneta Fagerström-Olsson och Peter Birro som handlar om ungdomar i Göteborgsförorten Bergsjön. Paret Fagerström-Olsson och Birro gjorde ju tidigare den uppmärksammade ”Hammarkullen”, också om en förort i Göteborg, men den nya serien, i fyra delar och vars första del visas i SVT Kanal 1 i kväll, är en musikal.

”Ni kommer att minnas mig som en gangsta med guss och para” – som en gangster med brudar och pengar, sjunger Amir, den värste gangstern i gänget i Bergsjön. Runt Amir finns Juan, en jävel på att fixa brudar, Mike som ska bli nya Zlatan, Kesey som börjar droga och den obligatoriska svennen i gänget som bara kallas Fegisen. Amirs pappa ber till Allah att få styrka att stå ut i detta nya land och hans lillebror har idolbilder på bin Laden på pojkrumsväggen. Sabinas syster dog i Göteborgsbranden, och Juan låter sin kamphund slåss för pengar och blonda Miriams mamma blir slagen av sin pojkvän. Verkar det lite tillrättalagt och stereotypt? Till en början tycker man faktiskt det, varför ska vi alltid närma oss det så kallade mångkulturella samhället som några sorts antropologer? Och inte blir det bättre av att Fagerström-Olsson verkar ha något sorts Kusturica-komplex, det ska med förkärlek myllras, spelas, sjungas och allmänt stökas till. Men håll ut, rätt snabbt visar serien vad den egentligen är - en musikal!

Sabina talar med sin döda syster vid hennes grav och sjunger sen på kurdiska om hur hon, likt sin syster, måste våga älska. Och musikalgreppet med sitt sentiment, sin naivitet och direkthet gör ”Kniven i hjärtat” till en slags nutida ”West Side Story”. Om alla dessa människor som ju tvingats leva i det mångkulturella samhället, ”är det här verkligen somalisk musik” som killarna frågar sig vid en annan gravplats. Och det svenska samhället är mycket frånvarande, ljuder bara som en lätt accent, alla dessa ”du brorsan” med omisskännlig Göteborgsdialekt. Och man blir verkligen imponerad av denna begåvningsreserv, alla de här ungdomarna - Roberto Arroyo Valdes, Juwan Mardoukhi, Tarik Charafi, Sofia Pekkari, Nazif Ramadani och Richard Taurainen för att nämna några – det nya landet bara har börjat!

Maria Edström

maria.edstrom@sr.se