Kyligt mottagande av "Der Untergang" i Polen

Polen var ett av de länder som drabbades värst av Adolf Hitlers politik under andra världskriget.

I fredags var det i Polen premiär för den tyska filmen ”Der Untergang” om Hitlers sista dagar i livet. En film som i Warszawa har fått ett kyligt mottagande, rapporterar vår korrespondent.

Jag såg själv filmen inför fullsatt salong och andäktig publik. Filmen har onekligen ett par komiska scener och jag skrattade högt, jag var den ende som skrattade högt. Det var då jag insåg att mottagandet nog blir rätt kyligt. Och mycket riktigt. Flera recensioner bär rubriker som ”Förmänskligad Hitler” eller ” En mänsklig Adolf Hitler” och recensenterna beskyller regissören Oliver Hirschbiegel för att göra en medmänniska av tredje rikets bestialiske ledare. Allt debatteras. Filmens slutsekvens, dokumentäravsnittet med Hitlers sekreterare, kritiseras som ”något djupt falskt” eftersom regissören låter en människa som inte påstår sig ha en aning om folkmorden avsluta filmen.

Det faktum att fyra miljoner tyskar såg filmen under de första veckorna tas som ett oroande tecken på en Hitlervåg. Några recensenter diskuterar också om det är riktigt att bara visa Hitlers sista dagar, alltså ett historiskt landskap utan slagfält och nazistiska förintelseläger. Undersökningar både i Tyskland och Polen visar ju, heter det, att ungdomens kunskaper om Hitler och den nazistiska ideologin är ganska begränsade.

Kjell Albin Abrahamson

kjell_albin.abrahamson@sr.se