Rawia Morra om Yassir Arafat

Rawia Morra är författare, född i Libanon men boende och verksam i Sverige sedan hon kom hit som statslös palestinier 1985. Morra har skrivit dikter på arabiska och blivit publicerad i tidningar och tidskrifter i Beirut. Sedan 1996 skriver hon på svenska - och här finns tillexempel hennes diktsamling ”Ghurba” utgiven. Till Kulturnytt säger hon att hon har funderat länge på Arafats betydelse för det palestinska folket. Hon påpekar att Arafat kallats för ”lille far” och hon menar att det palestinska folket aldrig har fått växa upp, att han borde ha lämnat över makten för länge sedan och att ingen - trots de senaste dagarnas förvirring - har hunnit förbereda sig på det som nu skett:

- Arafat är Arafat men han är inte den palestinska saken. Vi måste kunna gå vidare utan honom. Det kommer att kännas jättekonstigt för jag har hört talas om Arafat sedan jag föddes.

- Kommer du att sakna honom?

- ... nej. Jag tillhör väl dem som kommer att sakna honom minst, som skrivande intellektuell människa.

- Skulle du säga att du är representativ för de intellektuella, är det så man i allmänhet ser på honom?

- Ja, det tror jag. Han har ju aldrig spelat någon större roll för att främja kulturen och litteraturen bland palestinierna. Tvärtom han haft ett oerhört tradionellt förhållande, speciellt till poeten. Om man tittar på den arabiska litteraturen genom århundradena så har det alltid varit en symbios mellan poeten och sultanen, poeten och makthavaren, som har varit fylld av hatkärlek. Det är många poeter som mist livet av makthavarnas hand. Och Arafat har ju varit typisk på det sättet att han försökt knyta till sig en av våra största ikoner inom den palestinska litteraturen; Mahmoud Darwish, han är en av arabvärldens största. Det har folk undrat hela tiden; vad handlar den här relationen om egentligen. Och vad jag vet är de inte goda kompisar, men samtidigt så...

- Men vad händer nu då?

- Jaa, jag önskar att jag kunde svara på den frågan. Jag önskar också att jag kunde säga att det inte händer så mycket, att palestinierna tar sig i kragen och försöka ordna det här. Men det finns ju risker, vi vet ju att det finns några som är oerhört på hugget att ta efter honom och det är skrämmande, det kan gå hur långt som helst, det kan gå till blodspillan.

- Vad är ditt önskescenario, hur skulle du vilja att det gick?

- En övergångsregering och hålla allmänna val och så får vi se vem som vinner.

Kulturnytt / Anneli Dufva