David Grossman om Yassir Arafat

Vad säger då Israels intellektuella om tiden med Arafat? En av Israels främsta författare är den 50-årige David Grossman och han har skrivit om den pågående konflikten både i romanform och som journalist. På svenska finns han bland annat representerad med romanerna ”Lammets leende” och ”Se kärlek”. Han säger att Arafat var en symbol för det palestinska folket och för den palestinska saken:

Det var svårt med honom, det blir svårt utan honom, säger David Grossman.

Arafat hade inte den verkliga makten, men han hade den makt som tillfaller en symbol. Det var en symbol som Arafat som hade kunnat och kunde diskutera frågan om den palestinska rätten att återvända liksom det var Sharon som kunde diskutera rätten till de israeliska bosättningarna.

Det är ironiskt att Arafats största fiende, en man som flera gånger försökt att mörda honom, alltså Ariel Sharon, att det är han som just nu i dessa dagar har sett till att man påbörjar evakueringen av bosättare, en möjlig inledning på en palestinsk stat.

Annars menar David Grossman att Arafat alltid var något av en olöslig gåta, inte bara för Grossman själv och många israeler utan också för palestinierna. Hängivet arbetade han för den palestinska saken men var så ofta opålitlig och stod bakom oväntade utspel, så att också de nära honom hade problem att följa honom. Grossman spekulerar i att om palestinierna hade haft en annan typ av ledare skulle de möjligen redan ha haft det egna land de förtjänar.

Men konflikten är djup och det är ju alltid så, i en så här lång konflikt, att båda sidor tillslut börjar spegla varandra och då alltsomoftast de mörkare sidorna.

Kulturnytt/Nina Asarnoj/Per Feltzin