Filmindustrin offras i spansk kristid

2:36 min

I fredags annonserade den spanska regeringen att kultur- och utbildningsdepartementet får sin budget sänkt med cirka 21 procent jämfört med förra året. En av de stora förlorarna är filmindustrin som mister 35 procent av sin finansiering. Och i jämförelse med 2011 har bara en tredjedel så många filmer lanserats hittills i år.

Med Europas högsta arbetslöshetstal på 23 procent är Spanien hårt drabbat av den ekonomiska krisen.

I december förra året slogs kultur-, sport- och utbildningsdepartementet ihop och nu i fredags (30/3) annonserade den spanska regeringen att man skär ner i budgeten med cirka 21 procent i år. Samma dag deltog många kulturarbetare och skådespelare i generalstrejken i landet och i Madrid höll 98 procent av teatrarna och musikscenerna stängt i protest på fredagskvällen.

I går meddelade regeringen hur nedskärningarna inom kultursektorn skulle fördelas - och en av de stora förlorarna är filmindustrin som mister 35 procent av sin finansiering.

I jämförelse med 2011 har bara en tredjedel så många filmer lanserats hittills i år (25 av 74).

Och stödet till filmindustrin sjunker från 76 miljoner euro till 49 miljoner.

Det antyder att upp till två tredjedelar av filmkåren kan komma att stå utan arbete i år.

– En siffra som motsvarar farhågorna inom hela kultursektorn, säger Antonio Fraguas som är kulturjournalist på dagstidnignen El Pais i Madrid.

Men enligt honom är en ingen slump att det är just filmindustrin som drabbas hårdast av nedskärningarna.

– Det här är kanske den enda nedskärningen som inte kostar regeringen något politiskt, för det har blivit populärt att tycka att filmindustrin borde klara sig själv, säger Antonio Fraguas.

– Folk känner inte till att det är en stor industri som får statligt stöd från regeringar i hela Europa, man tror att filmstjänorna representera hela industrin. Men nu riskeras försörjningen för mängder av familjer som arbetar inom filmen.

Ett av regeringens viktigaste kulturpolitiska mål i år är att skapa en lag om sponsorskap, så att privata företag ska kunna och vilja sponsra kulturlivet lättare. Men diskussionen om vad det kan innebära har uteblivit, säger Antonio Fraguas.

– Visst finns det en rädsla för att kulturlivet kommer förlora sitt oberoende, men kulturarbetare håller väldigt tyst om det. Däremot har personer som arbetar på stora banker och företag uttryckt sin stark förvåning över hur lydiga och villiga till samarbete kulturinstitutioner visat sig vara, mot löfte om betalning.

Men sympatin med kulturarbetare är inte jättestor i ett Spanien som plågas av höga arbetslöshetssiffror.

Åsikten att "kulturarbetare ju ändå inte har riktiga jobb" kommer ofta fram, bland annat i tidningens kommentarsfält, konstaterar Antonio Fraguas.

Och med nedskärningarna inom kulturen, som hör till samma departement som utbildningenspolitiken, bidrar regeringen till att underblåsa synen på kulturen som överflödig, säger han.

– Men om Spanien ska försörja sig på något annat än sol och bad på längre sikt är det är bara investeringar i forskning och kultur som kan hjälpa oss ur krisen, säger Antonio Fraguas.

Också de spanska anslagen till scenkonsten, inklusive musikområdet, sjunker med 17 procent, anslagen till kulturindustrin, vilken innefattar litteraturområdet, sjunker med 22 procent och anslagen till museiområdet sjunker med 13 procent, bland annat förlorar Pradomuseet 24 procent av sitt statliga stöd, enligt El País.