Trollkarlen från Oz - ny tolkning på Hipp i Malmö.

Inom kort, 27 november, är det premiär en pjäs med mycket musik i Malmö. På Malmö Dramatiska Teater, på Hipp, pågår just nu de sista repititionerna av vinterns stora familjeföreställning Trollkarlen från Oz, i regi av Ronny Danielsson. Vår reporter Lars Lönroth gick först in i arkivet och lyssnade på Judy Garland.

Jodå, visst kommer Over the rainbow att finnas med i uppsättningen på Hipp av ”Trollkarlen från Oz”. Men där finns också många överraskningar i Cristina Gottfridssons nyskrivna manus baserat på Frank Baums roman.

Tanken är att man med hjälp av en färgsprakande och fantasifull dekor signerad skotten Frank Melin-Higgins ska ge ett mörkt, vinterkallt och segregerat Malmö en vitamininjektion med en nu klassisk saga där lilleputtar, trollkarlar och häxor – onda som goda - blir bärare av ett nytt innehåll.

Författaren Salman Rushdie skriver i sin bok om ”Trollkarlen från Oz” att filmen med Judy Garland var den barndomsupplevelse som fick honom att bli författare. Men berättelsens sens moral – borta bra, men hemma bäst – den ställer Rushdie inte upp på. Det gör inte Cristina Gottfridsson heller, som menar att när virvelvilden griper tag i flickan Dorothy då öppnas andra världar:

Cristina Gottfridsson: ”Dorothy har det inte bra i sin verklighet, hon måste byta verklighet. Hon har en verklighet hon inte kan hantera, därför sticker hon. Och det är ju så många gör, vissa sticker med alkoholism eller man sticker med narkotika eller man sticker i depression eller man sticker i en psykos. Och det gör man för att man inte har det bra hemma.

Och hon är en ensam flicka i en svår ålder, dom yngre tonåren. Det blir som en psykos eftersom hon förlorar greppet om verkligheten och hennes egenskaper, hennes personliga psyke, läggs ut, splittras och det tar sig gestalt i fågelskrämman, plåtman och lejonet”

Och Dorothys lilla söta och pigga terrier Toto som springer med henne längs den guldgula vägen ovan regnbågen - han förvandlas i Ronny Danielssons uppsättning till en stor och trött gammal hund som förlorat luktsinnet.

Toto:  ”Och mitt problem med min nos: den strejkar.            Det finns ett ord för det: anosmiker. Luktblind”

Hunden Toto har i skådespelaren Bo Christer Hjeltes gestalt fått en egen talad och allvarlig roll, ett mänskligt sällskap till flickan Dorothy som liksom Toto hoppas kunna lära sig bemästra livets svårigheter.