film | recension

Fel tid för glad laxlek i Jemen

2:18 min

Lasse Hallström har sedan han nominerades till Oscarsstatyettter för både regin och manuset till Mitt liv som hund i slutet av 80-talet haft sin arbetsplats på andra sidan Atlanten. I Drömfabriken har han sedan dess gjort ett tiotal filmer och regisserat bland annat Julia Roberts och Kevin Spacey. Huvudrollerna i hans nya film, brittiskproducerade Laxfiske i Jemen, spelas också av namnkunniga skådespelare: Ewan Mc Gregor och Emelie Blunt Den är baserad på den brittiske författaren Paul Tordays roman med samma namn. Hannes Fossbo recenserar.

Laxfiske i Jemen? Det låter stolligt. Vi tar det från början: sjukt rik jemenitisk shejk är stor flugfiskeentusiast. Ung framgångsrik Londonkonsult får tillsammans med grå fiskeriverksbyråkrat i uppdrag att genomföra shejkens dröm: Att flytta 10000 brittiska laxar till en  damm i Jemen så att man ska kunna flugfiska även på den arabiska halvön.

Så här ska byggas infrastruktur för fisk! Något som också behagar den brittiske premiärministern som behöver en så kallad bra spinn från arabvärlden när britternas krig mot terrorn för tillfället bara ger dålig pr.

Det var länge sedan Lasse Hallström gjorde en riktigt rolig film. Minns ni Tuppen från 1981? Ni vet när Magnus Härenstam smittar en halv textilfabrik med gonorré och blir doppad i tjära och fjäder. Det är roligt och stolligt.

Det kunde det här också ha varit. Men stolligheter, satir och bitvis vass brittdialog får stå tillbaka för en förutsägbar kärlekshistoria, sentimental musik och oräkneliga panoramabilder av jemienitiska berg, skotska slott och närbilder på stora fiskar. Den enda som klarar sig utan att bli blöt om fötterna är Kirsten Scott Thomas vars spinndoktor behandlar premiärministern lika aggressivt som hon behandlar sina barn. Hon är filmens behållning men kan inte bära den alldeles själv

För man orkar bara en vis kvot av shejkens alltför många aforismer om fiske, livet, gud och mänskligheten eller så många schablonbilder av shejkens arga arabiska fiender

Och  man behöver inte vara vare sig arg eller arab för att tycka att en brittisk film som handlar om en glad laxentreprenör som hoppas leda Jemen till fred och trevligheter, och som kommer så här ett drygt år efter faktiska demokratratiuppror startade i landet, i alla fall har dålig timing.