Projekt gör konsten tillgänglig på nätet

2:28 min

Nationalmuseum är ett av flera museer som ansluter sig till den digitala satsningen The Google Art Project där konst blir tillgänglig i webbläsaren.

Projektet som startade för ett år sen har nu 30 000 verk från 151 museer.

- Det är många museibesökare som vill röra på museiföremål, men det är inte möjligt. Men i det här Google Art Project kan man nästan göra det. Man kan ju stå med näsan fast i målningen och se penselstreck och penseldragen och konstnärens fingeravtryck om de finns på skulptören, säger Berndt Arell, överintendent vid Nationalmuseum i Stockholm.

Nationalmuseeum bidrar till en början med verk från 1500-talet fram till det tidiga 1900-talet. Svenska konstnärer samsas med mer internationella namn som Renoir och Rembrandt.

Berndt Arell, som är Överintendent vid Nationalmuseeum, berättar om museets urval.

- Vi har tittat på de andra museerna som finns med, hur de har lagt upp sitt urval och kanske arbetat på ett litet annat sätt än dem. Vi har tänkt att sådant som redan finns hos andra ska vi inte visa utan vi vill visa det som är typiskt för svensk konst förstås, men också internationell konst som kompletterar det som redan finns där.

Informationsjätten Google som står bakom projektet har byggt en sökmotor för konst. David Mothander är ansvarig för samhällsfrågor på Google Sverige om projektet.

- Konst liksom resten av vårt samhälle håller på att digitaliseras, svårigheterna har varit, hur hittar man en form för den digitaliserade konsten som gör den tillgänglig för människor överallt. Vi kan se att eftersom det är så många museer som valt att vara med så är det här förhoppningsvis en bra plattform.

Samarbetet väntas fortsätta med en avfotografering av museets lokaler, detta för att man ska kunna vandra omkring som om du vore på plats, i en så kallad street view. Nationalmuseums Berndt Arell hoppas att Nationalmuseeums medverkan i projektet kan locka ny publik.

- Om  du går i en streetview, långsamt eller snabbt, vandra genom museet i vissa avdelningar där det finns spännande konst och jag hoppas att besökaren blir nyfiken och vill komma och titta på målningen, sådär som den ser ut på riktigt, säger Berndt Arell.

Patrik Lindkvist, Kulturnytt