Torgny Lindgren: Jag är inte till salu!

När den svenska kulturen har varit till nytta för Gripen International när de säljer JAS plan upprör det författaren Torgny Lindgren. Han har inte alls varit medveten om att hans besök i Ungern i april i år förknippats med främjande av svenskt näringsliv - han är inte till salu på dom villkoren, säger han skarpt.

– Att Imre Kertez och jag gjorde ett framträdande inför publik i Budapest hade inte ett skvatt med något sådant program att göra. Det har i så fall skrivits in i efterhand och varken Imre Kertez eller jag är till salu på de villkoren, säger Torgny Lindgren.

– Om någon i Ungern hade frågat mig hade jag sagt: köpt inte det där satans planet.

Den svenska författaren Torgny Lindgren mötte nobelpristagaren Imre Kertez på bokmässan i Budapest i april i år.

Besöket hade blivit av oavsett svenskt näringslivs intresse eller ett svenskt främjandeår, som på regeringens uppdrag pågår under hela 2004.

Men det litterära mötet inkorporerades ändå i programmet för det svensk-ungerska året. 

Nobelpriset till nytta
Owe Wagermark är informationschef på Gripen International, som sålt 14 JAS-plan till Ungern, och han tycker att författare och det svenska nobelpriset i litteratur kan vara till nytta för affärsuppgörelser.

– Är jag i Ungern så kanske jag belyser Imre Kertez nobelpris, är jag i något annat land så kanske de också har en nobelpristagare som jag på något vis skapar en positiv länk till för att sedan kunna fortsätta diskussionen, säger han.

Programmet innehöll också bland annat Stockholms Straussorkester, författaren Torgny Lindgren och barnteater från Blekinge, tror du det spelar någon roll?

– Ja, det är jag övertygad om.

Ny roll för kulturen
Kulturen har sedan början på 90-talet fått en ny roll, att vara med och främja Sverigebilden, svenskt näringsliv och svenska intressen utomlands.

Något företag som Electrolux, Ericsson och även Gripen International har nytta av.

– Det är ett skamlöst försök av politiker och näringslivsfolk att försöka få konsten och litteraturen att prostituera sig. Det ska inte några politiker eller stridsflygplanstillverkare utnyttja för sina ändamål, säger Torgny Lindgren.

Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se