litteratur | recension

Kvinnoförtryckare får veta hut i "Till offer åt Molok"

1:30 min

Till offer åt Molok är Åsa Larssons femte spänningsroman med kammaråklagare Rebecka Martinsson i huvudrollen. Den här gången blir hon utkonkurrerad från en mordutredning av en prestigefylld manlig kollega. Det kommer han så klart att få ångra djupt.

I Till offer åt Molok går ingen kvinnoförtryckare ostraffad ur historien. Och det är precis det som jag tycker är det mest uppiggande med den här spänningsromanen. Det är tydligt att Åsa Larsson inte bara vill underhålla, hon har också en djupare tanke med det hon berättar. Hennes kritik mot ett samhälle utan jämställdhet blir ändå inte förutsägbar och står inte  i vägen för den här rafflande historien.

Parallellt med ett mord som sker i nutid i trakten där Rebecka Martinsson bor, får läsaren följa en lärarinna som kommer för att jobba i Kiruna år 1914. Det kommer att visa sig att de båda historierna hänger ihop, i ett lite onödigt komplicerat släktskap kanske, men ändå.

I Till offer åt Molok är dock inte alla män svin, inte heller är alla kvinnor särskilt trevliga. Det hade blivit alltför tråkigt. Min invändning mot boken är att Larsson ibland beskriver inredningarna i de gamla norrländska stugorna en gång för mycket, låter orden rinna på av bara farten om hundars sinnelag och i inte alltid helt klockrena liknelser.  

Men om man bortser från det, och det tror jag de flesta Larsson-fans gör, så har hon med Till offer åt Molok skrivit en kriminalhistoria som man absolut kan fördriva en påskledig dag eller två med.