Günther Grass dikt upprör i Israel

1:05 min

I går publicerade Günther Grass en ny dikt i den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung, en dikt som väckte skarpa politiska protester eftersom Grass där skarpt kritiserar Tysklands vapenexport till Israel och även Israels eventuella kärnvapeninnehav.

Israels kärnvapen och Irans eventuella kärnvapenprogram måste ställas under internationell kontroll, skriver Grass bland annat i dikten.

Efter det att Grass 2006 erkände att han som 17-åring i krigets slutskede var med i SS har han haft ögonen på sig och från vissa håll anklagats för att vara antisemit. Och med gårdagens dikt kommer detta igen bland de många kritikerna.

Den kände debattören Henryk M Broder skriver till exempel att att Grass alltid haft problem med judar och är urtypen för den bildade antisemiten som själv menar att han gillar judar men, säger Broder indirekt: Grass och Mahmoud Ahmadinejad har samma tankar om Israel.

En rätt häpnadväckande slutsats tycker jag efter att ha läst Grass dikt. Förvisso är den starkt kritisk mot Israels politik och har bitar där även jag undrar över formuleringar som att Israel med ett tillslag kan utradera hela Irans folk. Tillspetsad, ja. Men någon antisemitism är svår att hitta.