musikal

Vem spelar super-Salo? Sig själv eller Jesus?

2:00 min

Nu musikal och då Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar som sätts upp på Göta Lejon i Stockholm. 2008 gjorde Ola Salo musikaldebut i den på Malmö Opera - han hade huvudrollen som Jesus. Det var en uppsättning han själv hade översatt och som regisserades av Ronny Danielsson. Många därifrån finns nu också med på Göta Lejon - även om det inte är exakt samma koncept.

Det här är en attackerande hård rockshow vi får se - men vad handlar den om? Jesus Christ Superstar är Lloyd Webbers tätaste och mest effektiva musikal - utan några longörer. På Göta Lejon gör man den svartare, skitigare och rockigare än de flesta andra uppsättningar - också jämfört med den i Malmö.

Vi befinner oss i något slags nerdekat badhus som tycks vara avspärrat med staket. Samtidigt som den här brutalare stilen frigör en massa energi, blockerar den annat. Till exempel allvaret. Vad är det de vill visa, vad är det vi ser? Egentligen. Är det fundamentet till en världsreligion, tvivlet, sveket, skulden och Judas i världen och Judas inom oss själva? Allt det där finns i Lloyd Webbers musikal när man skrapar lite.

Ola Salo är ju enastående i rollen. Som skapad för den, närmast kommen till jorden enbart för att göra den här rollen.... Men på vägen från Malmö till Stockholm har Ronny Danielsson förändrat regin, gjort den överdriven och lätt grotesk. Den här kraftfulla rockkonserten signerad den musikaliske ledaren Kristofer Nergårdh och ljuddesignern Jacob Juhlin leder till frågan om vem Ola Salo spelar? Sig själv eller Jesus? Vem är Superstar?