Växande israelisk kritik mot Günter Grass

Kritikstormen mot Günter Grass efter hans israelkritiska dikt växer. Nu kräver det hebreiska författarförbundet i Israel att Svenska Akademien och internationella Pen-klubben ska fördöma Nobelpristagaren Grass, skriver nyhetsbyrån AFP. Härom dagen utfärdade Israel inreseförbud för författaren.

Bakgrund:  |

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund tillbakavisar kravet på fördömande av Günter Grass och skriver i sin blogg att Nobelpriset delas ut enbart på litterära meriter.

"Det förekommer inte och det kommer inte förekomma några diskussioner här i Akademien om att på något vis återta hans utmärkelse", skriver Englund.

Det var i förra veckan som Günter Grass dikt "Was gesagt werden muss" ("Vad som måste sägas") publicerades i flera tyska tidningar. I dikten kritiserar författaren Israels politik gentemot Iran som han befarar ska leda till kärnvapenanfall från israeliskt håll.

Att Grass kritiserar Israel och inte Iran har väckt starka reaktioner även i Tyskland. På söndagen publicerade utrikesminister Guido Westerwelle en debattartikel där han utan att nämna Günter Grass vid namn kritiserade honom och skrev att Tyskland har ett historiskt ansvar för Israels medborgare.

TT Spektra