"Dödsmatchen" som kontroversiell rysk film

Den omtalade dödsmatchen i det av tyskarna ockuperade Ukraina 1942 har blivit film. Händelsen, som beskrivits i tidigare filmer och böcker, väcker nu känslor inför det kommande fotbolls-EM som i sommar spelas i både Ukraina och Polen.

Fotbolls-EM i Polen och Ukraina rycker allt närmare och på Sydsvenskans kultursida skriver idag Margareta Flygt om den ukrainska sexturismen i skuggan av fotbollen. Men myndigheterna i Ukraina verkar mer intresserad av att städa upp bland känsliga historiska ämnen. Den ukrainska premiären för en ny rysk film senareläggs för att inte uppröra de tyska fansen.

Filmen "Matchen" som går upp på ryska biografer i maj utspelar sig i Kiev under andra världskriget och handlar om det legendariska ukrainska fotbollslaget som spelade mot tyskarna under ockupationen. Men eftersom Tyskland har lottats att spela sina gruppspelsmatcher under sommarens EM i de ukrainska städerna Charkiv och Lviv så flyttas nu filmpremiären fram på obestämd tid, dels för att inte förolämpa de tyska fansen, dels för att ukrainarna i filmen kan uppfattas som kollaboratörer under kriget.

Det här är andra gången på kort tid som en rysk film är en het potatis i Ukraina. Tidigare i år blev det ukrainsk debatt kring filmen "8 augusti" som handlar om femdagarskriget i Sydossetien 2008. Filmen skildrar den ryska sidan av kriget, något som enligt myndigheterna i Ukraina kunde skada relationerna med den andra parten i konflikten, Georgien.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se