Kriser, tvivel och desperat jakt på kärlek

2:36 min

Konstnären Lars Lerin har haft stor framgång hos både kritiker och publik. Han har dock inte haft stor framgång i kärlek. Men sedan några år tillbaka lever han tillsammans med Manoel Marquez. Hur de båda träffades, skildras nu i en dokumentärfilm av Sara Broos: "För dig naken".

Sara Broos som gjort "För dig naken" är Lars Lerins guddotter, hon har känt honom i hela sitt liv, hon kommer honom nära.  När Lerin efter mångårigt missbruk av sprit och tabletter började söka kontakt med män på Internet slutade det ofta i katastrof. Till slut var det som om han inte orkade med fler besvikelser, och då han fick kontakt med Manoel Marquez i Brasilien - yngst i en syskonskara på tio och därför alltid kallad Junior - så var det som om Lars Lerin bestämde sig för att nu bara måste det fungera.  Och det är just det här beslutet – och sedan den vånda som självklart måste följa på ett sånt beslut – som Sara Broos nu gjort en film om. I tre år har hon filmat, 130 timmar film har klippts ner, hon har blivit ett vittne till den här relationens tillblivelse.

Vi som tittar undrar förstås om det verkligen går att bestämma sig för kärlek, och med vilken rätt Lerin förväntar sig att Junior ska anpassa sig inte bara till ett nytt land med nytt språk, klimat och kultur – som till exempel bingo och allsång i hembygdsgården – utan även till Lars Lerins stora känslighet. Men vi behöver inte ställa den frågan, för det gör han själv.

Det finns en drastisk humor i den desperata jakten på kärlek. Filmen följer Lars från första mötet på Arlanda i spänd förväntan fram till giftermålet en vacker värmländsk sommardag. Däremellan finns kriser, tvivel, ett stort ifrågasättande av de egna motiven och skräck inför konsekvenserna.

Det är inte ofta en människa avslöjar så mycket av sina svagheter och brister som Lars Lerin gör, det är därför han framstår som skoningslös mot sig själv, hudlös för oss andra.

Sara Broos handskas varsamt med de ömtåligheter filmen blottar, all självutlämning förvaltar hon med yttersta omsorg.

I filmen står Lars Lerin för oss alla naken, men på ett sätt som gör att vi aldrig blir störda eller generade å hans vägnar.

Tvärtom, vi vill gå dit och lägga en filt över hans axlar.

"För dig Naken" av Sara Broos, har premiär på fredag och kommer så småningom att visas i SVT.