Konst i Kiruna letar lokal

2:33 min

I Kiruna breder gruvan ut sig och delar av staden måste flyttas. En av de byggnader som kommer att rivas är det unika stadshuset som rymmer Kirunas stora konstsamling. Frågan om var den ska ta vägen har gjort idén om ett länskonstmuseum i Norrbotten aktuell igen.

Trots att det inte finns någon sådan byggnad än är Konstmuseum i Norrs verksamhet i full gång med mobila utställningar och utbildningar runt om i Norrbotten

Projektledaren Maria Ragnestam är särskilt intresserad av Anna Hesselgrens kringresande verk Still Alive som snart kommer till Kiruna.

– Det är ett väldigt interaktivt verk där hon skapar objekt i form av små farbröder som sedan, med hjälp av volontärer, placeras ut i stadsrummet. Sedan får de som hittar objekten ta med dem hem.

Idag finansieras den huslösa verksamheten av Kiruna kommun och Norrbottens landsting som ger en miljon kronor vardera. De pengarna är säkrade fram till åtminstone 2014. Vad som händer sedan är inte riktigt bestämt.

Nere mot gruvan till ligger Kirunas arkitektoniskt imponerande stadshus. Byggt för att likna en igloo gömmer den anspråkslösa ingången en gigantisk sal med ljusinsläpp i taket och träbalkonger på varje våningsplan. Där inne kan man gå omkring lite som man vill och titta på mängder av tavlor, skulpturer och installationer. Kultursekreteraren Lennart Lannto guidar mig över marmorgolvet, förbi en tavla av John Bauer, till en byst föreställande Kirunas grundare.

– Här är alltså bysten på Hjalmar Lundbohm och den är inte gjord av vem som helst utan det är Christian Eriksson som gjort den. Som ni ser så är den på rätt höjd också – han var en och 65 lång.

Hjalmar Lundbom var vid studietiden i Göteborg god vän med stora delar av den svenska konsteliten, något som senare kom att influera den nya staden.

– När han blev big boss i Kiruna så bjöd han in sina forma vänner att hälsa på uppe i det exotiska Lappland med den fantastiska malmfyndigheten, och det var Carl Wilhelmson, Zorn, Prins Eugen, Christian Eriksson – vi pratar i princip alla dåtidens stora.

Konstnärerna passade på att skapa under sin tid i Kiruna och många av verken är nu köpta av eller donerade till staden. De hänger inne i sammanträdesrum eller i andra kommunala lokaler. Men var konsten tar vägen då stadshuset rivs är något som politikerna måste bestämma, säger Maria Ragnestam.

– Vi har en fin samling och den behöver komma till del för fler personer. Då är frågan fortfarande: ska man ha ett eget hus, ska det finnas insprängt i en annan verksamhet, ska det till exempel finnas med i det nya stadshuset då det byggs? Det ligger fortfarande på politikerna att ta beslut om. Det finns ju redan ett Norrbottens museum, men det finns inget specifikt konstmuseum här i Norrbotten.

Och att ett sådant skulle stå någon annanstans än Kiruna är inte tänkbart, i alla fall inte för Lennart Lannto.

– Kiruna ska vara Norrbottens läns huvudstad när det gäller konst.