Recension | Film

Kungen den stora behållningen i "A Royal Affair"

2:40 min

Den danska filmen A Royal Affair av i regi av Nicolaj Arcel berättar ett stycke dansk 1770-talshistoria. Om hur den sinnesjuke kung Christian VII:s läkare tar över makten och genomför stora och många reformer i det danska riket. Det är samma historia som P O Enquist berättade i sin Augustprisade roman Livläkarens besök från 1999. Äffären som filmens titel syftar på är den mellan den hete läkaren och upplysningsmannen Struensee och den danska drottningen Caroline Mathilde.

Slottsdoktor Johann Struensee blir för en kort period, förutom kungens läkare, även Danmarks starke man och gör landet till ett upplysningsfäste i den mörka Norden. Och bakom en stark och vacker man – även om Mads Mikkelsen här ser lite ut som Anders Borg på maskeradbal – döljer sig i det här fallet en hälften så gammal kvinna: drottning Caroline Mathilde spelad av Alicia Vikander.

Att yngre kvinnor och äldre herrar faller för varandra är ju inget ovanligt, varken då eller nu. Men 1770 hade nog ingen undrat, som jag gör i dag, varför den manlige regissören tycker att Alicia måste vara naken mycket oftare än Mads.

Annars är det ganska kul. Regissör Nicolaj Arcel har valt en mer humoristisk ton än vad P O Enqvist gjorde i sin tolkning av historien. Den misshandlade och hunsade stackars kung Christian i Livläkarens besök, är i A Royal Affair mer en vanvettig påfågelfigur som skrattar som Hacke Hackspett och vill leka teater.

Och det är trevligt att lockas till skratt av ett annars mörkt historiskt slottsdrama om sinnesjukdom, dödlig kärlek, maktgalna präster och titelkåta adelsmän.

Problemet med A Royal Affair är att den inte kan bestämma sig riktigt för vilken historia som är filmens huvudberättelse. Är det den kungliga affären mellan Struensee och drottningen eller den politiska kampen för en mer upplyst framtid? I en lång film – som det här är, 2 timmar och 20 minuter –  får allt man vill ha med plats, men allt kan inte få lika mycket utrymme.

Men vid sidan att vara lite velig och ha könsmässigt hudorättvisa sexscener är A Royal Affair en lyckad och välspelad film om några intressanta år i Danmark på 1770-talet. Och är man inte så mycket för puffärmar och maffiga maskeradbaler så är filmen ändå sevärd att se bara för Mikkel Boe Følsgaards rolltolkning av kung Christian VII.

Hans gångstil är så ryckig att man nästan tittar efter trådarna till marionetten därhan skuttar omkring i Christiansborgs korridorer. Fler än en gång är han, bokstavligt talat, sinnessjukt rolig.