litteratur | recension

Från Auschwitz till Södertälje

2:50 min

Författaren och journalisten Göran Rosenberg har ghort det många andra gjort före honom. Skrivit en bok om sin far. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz heter den. Gunnar Bolin recenserar.

I boken om Israel, Det förlorade landet som kom för 10 år sedan minns jag att jag efter ett tag saknade Göran Rosenbergs egna öde, efter det första kapitlets djupt personliga text. Eller kanske var det så att det första personliga kapitlet helt enkelt väckte min lust att också läsa en helt annan bok.

Nu har boken jag längtade efter kommit och det var värt att vänta för Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är en bok om en far och en tid ömsom skriven som en historisk faktabok ömsom som en roman och hela tiden med ett språk som är kristallklart och gripande.

Rosenberg växte upp med föräldrarnas skuggor från Auschwitz som gjorde att solen ibland inte alltid nådde fram till barnen heller. De växer upp med en känsla av att något förtigs, något är alldeles för fasansfullt för att man ska kunna dela med sig av det, eller fråga om. Det där som gör att pappa skriker om nätterna. Men någon måste till sist berätta.

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är efter några sidor skriven i du-form. Rosenberg för en dialog med en far som dog när han var 11 år, men han reser också i faderns fotspår efter Auschwitz.

Hur gick det till, hur kunde han överleva, var hamnade han? Även Rosenbergs mor överlevde både gettot i Lodz och Auschwitz men hon försvann inte, hon finns fortfarande där. Därför måste Rosenberg leta efter fadern och hans tid och, inte minst, den plats som efter kriget är Södertälje: en framväxande industristad där pappa jobbar på Scania Vabis och mamma inom konfektionsindustrin.

Göran Rosenberg blir det svenska välfärdssamhällets första generations barn, han är med på klassresan från torrdass till vattenklosett och egen bil. De detaljerade beskrivningarna av den framväxande storstaden Södertälje ger en femtiotalsskildring som doftar av både samhällets framtidstro och faderns allt större alienation.

När skuggorna till sist hinner upp David Rosenberg helt är Göran Rosenberg noga med att poängtera att de inte kommer inifrån utan utifrån. Beskrivningen av hur tyskspråkiga läkare i Sverige konstaterar att faderns psykiska problem inte går att hänföra till Auschwitz och att han "tydligt överdriver sina besvär" vilket gör att han fråntas rätten till skadestånd efter Auschwitz är en fasansfull beskrivning av en cynism och en aningslöshet som förmodligen var lättare att uttala tio år efter kriget än säg, fyrtio.

När jag slår ihop Ett kort uppehåll på väegen från Auschwitz så längtar jag efter att läsa vidare om den unge Görans väg in i vuxenlivet, det är bara att hoppas att Göran Rosenbreg ser detta som den första delen i en självbiografisk svit.