recension | film

Norska "Revolt" ser inte pojken för all punk

1:29 min

Filmen Revolt (som på norska hette Sönner av Norge) har svensk biopremiär i dag och bygger på en självbiografisk roman av Nikolaj Frobenius. Jens Lien har regisserat och Frobenius står för manus. Huvudpersonen är 14-årige Nikolaj och det hela tar sin början på julafton 1978.

"En gul jul", proklamerar pappa hippie-arkitekten och får hela familjen att samlas kring hans senaste fixering: bananen. I Oslo-förorten är det som i Moodyssons Tillsammans:  frigjort och tillkämpat på samma gång. Fast bara hemma hos Nikolaj. I alla de likadana husen runt omkring härskar konformiteten, som också på film ofta är märkligt konformt skildrad. Ni vet, fula syskon med likadana kläder, stel pappa med lodenrock.

Nikolajs sköna sjuttiotal tar dock abrubt slut när mamman blir dödad av smitbilist. Man förstår att Nikolaj sticker en säkerthetsnål genom kinden. Punken, och den revolt som filmtiteln rätt missvisande utlovar, tar mycket plats i bild och med stor omsorg ägnar man sig åt tidens frisyrer och kläder - eller bristen på kläder på svenskt nudistläger. Höhö. 

Men den viktiga epoken är väl ändå Nikolajs - hans fjortonårighet, den där sorgen och vilsenheten som är på riktigt, medan håret ju bara är färgat. Att hans pappa är som förblindad, trots det stora glasögonen är en sak. Men här är det är som om inte ens filmen ser pojken. På ett teoretiskt plan skulle det förstås kunna vara en genial metafor. Men det känns inte som att Revolt gör sig förtjänt av det förtroendet.