Islamisthot mot Eurovision på ryskspråkig sajt

I en artikel på en ryskspråkig islamistsajt hotas schlager-EM i Azerbajdjzan av attacker mot "perversa och homosexuella". Men chefen för schlager-EM, Jon Ola Sand, är inte orolig.

Deltagarna i schlager-EM i Azerbajdjzan hotas med terrordåd på en ryskspråkig islamistsajt.

"Eurovisionsfestivalen är en mardröm för alla muslimer. Djävulens krafter, perversa och homosexuella från hela världen ska inte tro att de så lätt kan komma till det land där blod från rättrogna muslimer har flutit. De kommer oundvikligen att attackeras", heter det i en artikel som publicerats på ummanews.ru.

I artikeln hänvisas till omfattande tillslag som den azeriska säkerhetstjänsten MNB gjorde mot islamister runt om i landet i förra veckan. 17 misstänkta greps och en dödade sig själv och en polis då han sprängde sig själv i luften.

Norrmannen Jon Ola Sand, EBU:s chef för schlager-EM, säger till TT Spektra att det i nuläget inte finns någon anledning att vidta särskilda åtgärder.

- Vi har väldigt god kontakt med azeriska myndigheter och deras säkerhetsfolk. Vi har också mycket god kontakt med alla de europeiska ambassaderna här och vi värderar den här typen av situationer fortlöpande, säger han, och tillägger att det inte är särskilt överraskande att hot av det här slaget dyker upp:

- Det sker så vitt jag vet alltid vid stora arrangemang, såväl idrottsarrangemang som andra. Vi känner att vi har en hög säkerhet här och att vi kan genomföra tävlingen säkert för alla deltagare.

Är det här ett hot ni ser allvarligt på?

- Vi överlåter till myndigheterna att ge råd, men vi har inga indikationer på att detta är något som kräver några extraordinära förberedelser utöver de vi redan gör.

Semifinalerna i schlager-EM hålls 22 och 24 maj. Loreen försvarar de svenska färgerna med låten "Euphoria" och hon tävlar i den andra semifinalen. Finalen går av stapeln den 26 maj.

Therese Lindström/TT Spektra

Wiktor Nummelin/TT