Kulturområdet väntas inte använda 88 miljoner

Regeringen presenterar idag sin vårbudget och den svenska ekonomin går sämre än vad man tidigare räknat med. Det påverkar även området för kultur, fritid, medier och trossamfund vars prognos angående användningen av anslagen är 88 miljoner mindre än de anslag som presenterades i höstas. 

– Det här är ju en krisbudget och man kan se att prognoserna för budgeten minskar på många områden i jämförelse höstbudgeten sedan i höstas. Kulturområdet följer den övriga budgeten och prognosen för hur mycket som kommer användas har sjunkit med 88 miljoner på området kultur, medier, trossamfund och fritid från i höstas. Det vill säga från 12,3 miljarder till nu drygt 12,2 miljarder.

– Vårbudgeten ger ju inga detaljer kring så vi vet inte om - och i så fall vilka - institutioner som kommer spara in på pengar.

– Men en nyhet som vi vet är att utgiftsområde ska flytta från området från Utbildning och universitetsforskning, nämligen Statligt stöd till vuxenutbildning, till Kulturområdet från och med 2013 - men tar då med sig sina anslag om drygt 160 miljoner. Det ska alltså inte innebära några ekonomiska konsekvenser.

– Man kan konstatera att en fråga som fortfarande är olöst är scenkonstpensionserna, som inte nämns i budgeten. Det var inte heller väntat att de skulle lösas nu, men däremot har ju riksdagens kulturutskott gett regeringen ett tillkännnagivande om att den frågan måste lösas. Så till hösten förväntar sig alla parter att Stefan Attefall och Lena Adelsohn Liljeroth hittar en lösning på frågan.

– En annan fråga man kan ställa sig är om Kulturarvslyftet påverkas av den här budgeten. Kulturarvslyftet som regeringen lanserade i höstas och som är regeringens flaggskepp på kulturområdet, skulle omfatta 800 miljoner kronor. Projektet har dragit igång, även om det fortfarande finns stort utrymme för många fler ansökningar, enligt Riksantikvarieämbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista