Varning för uppsägningar på Malmö stadsteater

Malmö stadsteater ska omorganiseras och det kan leda till uppsägningar, meddelar ledningen.

Teatern har äskat 3.8 miljoner i ökade anslag nästa år, för att täcka ökade kostnader. Samtidigt omorganiserar man och minskar man antalet avdelningar, för att klara eventuellt ekonomiska förändringar i framtiden.

Ett antal funktioner försvinner, andra inrättas, däribland en dramaturg, Om teatern inte klarar av att matcha individerna med tjänstebefattningarna, kan det bli tal om övertalighet, säger teaterchef Jesper Larsson.

Kalle Magnusson feån Teaterförbundet säger att organisationsförslaget är för tidigt att ta ställning till, men att man inte accepterar uppsägningar.

Teatern ändrar också sitt biljettsystem i hopp om att öka intäkterna.

Enligt teaterchef Jesper Larsson har Malmö stadsteater de senaste åren haft underbalanserad driftbudget och löst det med att ta pengar ur periodiseringsfonderna. Men nu är de pengar slut.

Liksom många andra institutioner lider Malmö stadsteater av att bidragen inte skrivits upp lika mycket som kostnaderna ökar, menar teaterchefen. Vid sidan av det måste de datorer som styr scenhissarna på Hipp-teatern, bytas ut. Det är en investering på 7 – 8 miljoner, som omvandlad till hyresökning motsvaras av 850 000 kr.

Därför har man totalt äskat 3.8 miljoner i ökade anslag i kommunens budget för 2013.

Teatern omorganiseras för att vara rustad både för mer anslag eller mindre. Teatern har idag elva avdelningar, de ska bli fem. Det betyder att vissa nya tjänster blir kombinationer av flera funktioner. Det är när dessa ska tillsättas som det återstår att se om kompetensen finns i huset.

Vissa nya funktioner ska även inrättas. För ett par år sedan avskaffade teatern sin dramaturg-befattning. Den ska åter installeras.

Enligt Jesper Larsson hoppas man kunna finan en person som både är dramaturg och dramatiker.

Antalet skådespelare ska inte påverkas av omorganisationen.

Som en del i arbetet att öka intäkterna, kommer teatern att ändra sitt biljettsystem och införa fler prisklasser.

Olika platser i salongen får olika priser. Den dyraste biljetten höjs från 230 kr till 395. Men man inför också ett avancerat rabattsystem, där personer som köper många biljetter långt i förväg premieras.

Teatern hoppas kunna öka biljettintäkterna med en halv miljoner kronor kommande säsong, uppger Jesper Larsson, men det förutsätter också att antalet besökare på teatern ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".