Kulturministeriet som försvann

Vanessa Rato: ”Inte en enda film ska produceras i år”
5:01 min

Krisen i Europa påverkar också kulturlivet. Nyligen lade den portugisiska regeringen ned kulturministeriet. Kvar finns ett statsråd med ansvar för kultur. Men hur kan ett helt ministerium bara läggas ner? Kulturnytt gick på jakt, och sökandet började i en telefonkö.

Jag försöker ringa det portugisiska statsrådet för kultur under tre veckor.

Allra första gången når jag faktiskt fram till pressekreteraren men så fort jag ber att få slå på inspelningen, vägrar hon låta min göra det och säger hon att hon inte kan göra några som helst uttalanden.

Hon ber mig i stället mejla frågorna, vilket jag gör, men får aldrig något svar.

Därefter kommer påsken.

Efter det försöker jag ringa i två veckor till, utan annat resultat än att telefonisten börjar känna igen att det är jag igen, redan innan jag hunnit presentera mig.

Men det portugisiska statsrådet och hans pressekreterare förblir otillgängliga.

Vanessa Rato är kulturredaktör på dagstidningen O Público.

Hon följer utvecklingen på kulturområdet nära och beskriver läget som en absolut katastrof.

– Vi måste komma ihåg att många kulturinsitutioner har förlorat anslag på upp till 48 procent på tre år, berättar hon, och nu har regeringen också ställt in alla anslag till ettåriga projekt, vilket påverkar både konst och scenkonstområdet.

Inte en enda film ska göras med statliga medel i Portugal i år.

Det som Vanessa Rato tycker är så upprörande är att kulturen är relativt framgångsrik i Portugal.

Trots att kulturbudgeten inte motsvarar med än 0,2 procent av statsbudgeten så motsvarar kulturlivet runt 1,5 procent av BNP:n.

– Så om man satsade på kulturlivet skulle det kunna vara en sektor som skulle kunna dra upp Portugal ur krisen, det är Vanessa Rato övertygad om.

– Folk vägrar tro på kulturlivets potential, säger hon.

Men det stora problemet för kulturarbetare är att de inte har något som helst skyddsnät.

Efter jättestora nedskärningar hos de stora kulturinstitutionerna står 1000-tals kulturarbetare utan arbete och utan a-kassa.

– Det är en nedmontering av det kulturliv som har byggts upp under 20 års tid säger Vanessa Rato. Vad det kommer att betyda i längden vet vi inte än.

Men Vanessa Rato fruktar att kulturlivet kan komma att helt slås i spillror.

Samtidigt har det blivit nästan omöjligt att driva kulturfrågor i Portugal, i och med att ministeriet försvann i höstas.

– Vi försöker förstå vad det innebär, men framför allt handlar det ju om att statsrådets inflytande har minskat kraftigt, säger hon.

Men i spåren av finanskrisen har inte heller har några stora allmänna protester mot nedskärningarna i kulturen ägt rum.

– Det är en känsla av nederlag som råder, säger Vanessa Rato. Och många portugiser lämnar både landet och i många fall kultursektorn.

Samtidigt, i växeltelefonistens kopplingsschema, forsätter jakten på spillrorna efter ett kulturministerium som helt verkar ha gått upp i rök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".