Högläsning för barn minskar

En ny undersökning visar att endast 35% av föräldrarna med barn i ålderspannet 0-9 år läser dagligen med sitt barn. Detta är en kraftig minskning sedan den senaste Barnbarometern publicerades 2003 då resultatet var 74%.
Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen, menar att barn som inte kommer i kontakt med litteratur riskerar att få ett begränsat ordförråd.

- Det finns ett större ordförråd när du läser böcker. Du kommer till ord som du kanske inte tänkt på tidigare, som barnet inte hört tidigare och som frågar vad det betyder. Jag tror att man måste tänka på att språket är grunden för allt, det är grunden för demokrati, säger Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen.

I mätningen som gjorts av undersökningsföretaget YouGov i samarbete med Läsrörelsen och Junibacken svarade 30 procent att de högläser flera gånger i veckan.

Patrik Lindkvist /Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".