1 av 2
Juliano Mer-Khamis. Foto: Negar Josephi.
2 av 2
Foto: Negar Josephi.

Ett år efter mordet utanför Frihetsteatern

Lyssna på reportaget
2:38 min

För ett år sedan sköts den israeliska skådespelaren och regissören Juliano Mer-Khamis ihjäl på öppen gata i flyktinglägret Jenin på Västbanken, utanför Frihetsteatern som han var ledare för. Sedan dess har teatern utsatts för upprepade razzior, men mördaren har ännu inte gripts. Trots ovissheten och motgångarna fortsätter arbetet på teatern. Negar Josephi besökte Västbanken på årsdagen av Juliano Mer-Khamis mord.

Utanför polishögkvarteret i Ramallah har de samlats på årsdagen av mordet på Juliano Mer Khamis, medlemmarna från Frihetsteatern. De ser nedstämda ut och många av dom bär tröjor med bild på Juliano Mer Khamis och texten "Who killed me" vem dödade mig.  Ett år har gått och fortfarande har mördaren inte hittats.

– Varför har de palestinska och israeliska myndigheterna slutat leta, undrar Rabea, en teaterns medlemmar. Jag är så ledsen för att folk från Jenin och Ramallah inte är här och står bredvid oss.

Jag frågar Rabea varför inte fler människor har kommit dit?

– Kanske är de rädda för de palestinska och israeliska myndigheterna, säger han.

På Frihetsteatern i Jenin träffar jag Jonatan Stanczak. Han var med och byggde upp Frihetsteatern tillsammans med Juliano Mehr Khamis under åren 2006 - 2009. När teatern stod utan ledare efter mordet, fick Jonathan frågan om han kunde återvända till Jenin och leda teatern.

Under det gångna året har israeliska armén gjort flera razzior på teatern och medlemmar har gripts och misshandlats. Men teatern har också haft många framgångar och bland annat besökt USA, Frankrike och Tyskland. Just nu samarbetar teatern med svenska Riksteatern, berättar Jonathan Stanczack.

– Planen är att ha en gästföreställning i Sverige inom de närmsta åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".