Nya Bildmuseet i Umeå. Foto: White Arkitekter
Konst

Snart öppnar portarna till Umeås nya bildmuseum

2:06 min

Bildmuseet i Umeå har länge utgjort en livfull scen för samtidskonst och visuell kultur. Efter 30 år flyttar nu museet till en helt ny byggnad i sju plan vid Umeälvens strand. I mitten av maj är det invigning, men igår var det förhandsvisning och Kulturnytts Kerstin Berggren fanns förstås på plats.

Redan på långt håll pockar exteriören på Nya Bildmuseet på uppmärksamhet med fasaden av obehandlat lärkträ och de stora glasade ytorna, oregelbundet placerade över hela den höga byggnaden. Att nu äntligen få beskåda innanmätet är en upplevelse och mycket överraskande. Här är det ljust och vitt och stort och mycket vackert - men på ett oväntat sätt.

– Vi har haft många utmaningar och de största är väl att skapa dessa stora rum med stor klimatregulering och stor säkerhet, och samtidigt ha ett öppet hus som välkomnar folk och som är lättillgängligt.

Det säger Per Hansson, arkitekt och designansvarig från Henning Larsen Architects, som ritat det nya Bildmuseet i samarbete med White arkitekter i Umeå

Muséet är uppbyggt kring tre monumentala utställningssalar på närmare 240 kvadrat var, med fem meter i takhöjd. Inga bärande element eller väggar som stör blicken, men med en nästan labyrintisk känsla med olika ljusnischer längs fasaderna . Här finns också projektrum, bildverkstad och utfällbar flexhall .

 Det är ju väldigt påtagligt att när man byter våningsplan så byter man också utsikt. Fönstren sitter inte på samma ställe, t ex.

– Precis. Det ger olika utblickar så klart och dessutom olika höjd. Ju högre upp man kommer, ju längre ser man, så klart.  Men det är ju en variation, påpekar Per Hansson. Det finns ju ingenting som i princip upprepar sig i huset någonstans, även om temat är lika vart man än kommer. Det är ungefär som ett stycke musik, om man skulle kunna drista sig att jämföra med det. Man har en grundton och sen gör man variationer på det, så att man upplever det som ett sammanhang.

Kerstin Berggren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista