Nicolas Sarkozy och Francois Hollande. Vem blir det?

Franska kulturen på spel inför presidentvalet

Hélène Fontanaud: "En riktig höger-vänster konfrontation"
2:29 min

På söndag är det dags för sista omgången i det franska presidentvalet. Men kulturfrågorna har den här gången överskuggats av diskussionen kring den krisande franska ekonomin. Och den sittande presidenten Nicolas Sarkozy har inte gjort sig känd för sitt stora kulturengagemang.

I alla fall inte utöver att vara gift med sångerskan Carla Bruni och att staben i presidentpalatset har avslöjats med att ladda ner filmen Jurassic Park - detta trots att presidenten själv nyligen drivit igenom en mycket hård fildelningslag.

Förhoppningarna om en mer aktiv kulturpolitik riktas i stället mot utmanarens Francois Hollande, som är socialistpartiets kandidat.

Hélène Fontanaud är politisk reporter på kulturmagaiset Les Inrockuptibles och beskriver valet som en verklig konfrontation mellan höger-vänster politik. 

-- Sarkozy och Hollande står för olika syn på hur man ska regera ett land, både politiskt och ekonomiskt, säger Hélène Fontanaud.

Även om kulturfrågorna har överskuggats av den ekonomiska krisen i det här valet så är kandidaternas kultursyn ändå talande för deras respektive politik, säger hon.

Sarkozy vill att staten ska lägga sig i så lite som möjligt i samhället, och inte heller i kulturen, och låta de kreativa näringarna styra sig själva.

Med den politiken har han brutit lite tidigare konservativa presidenters kultursyn - bland andra Charles de Gaulle och Jacques Chirac hade båda starkare kulturministrar.

Och det är något som Francois Hollande nu vill göra - föra en offensivkulturpolitik och skapa närmare band mellan kulturen och utbildningspolitiken.

Hollande hävdar att kulturen kan vara ett tillväxtområde och vill sänka bokmomsen som Nicolas Sarkozy höjde förra året, trots starka protester, från 5,5 till 7 procent.

– På det sättet lierar han sig med de kulturväljare och det kan också tilltala väljare som vill förstärka fransmännens köpkraft, säger Hélène Fontanaud.

Men valet kommer bli jämnt tror hon.

– Bland de frågor som rört upp starkast känslor finns integration - och invandringsfrågan, säger hon.

Och kandidaternas kultursyn avspeglas också i synen på vad som är franskt.

– Sarkozy har sagt att man måste försvara den franska kulturen mot inflytande från invandrare som kommer från muslimska länder medan Hollandes syn på det franska snarare präglas av att alla de som bor i Frankrike - tillhör det franska, säger Hélène Fontanaud.

– Hollande är för öppenhet och menar att kulturen ska vara till för alla oavsett vilken bakgrund man har, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".