Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
reportage | e-böcker

Danska bibliotek oroar sig för e-bokskostnader

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 08.54
Jenny Sanner Roosqvist rapporterar om e-böcker i Danmark
(2:51 min)

I går berättade Kultyrnytt om hur e-bokssamtalen mellan Svensk Biblioteksförening och Svenska förläggareföreningen kollapsade. I Danmark står man inför ett liknande scenario, även om utlåningen av e-böcker blivit en succé i samband med ett utlåningsprojekt som biblioteken har. Men det som är gratis för låntagarna kostar för biblioteken och nu är frågan hur framtidens utlåning ska se ut. Och hur den ska bekostas.

rapportering om e-böcker

En e-bok är bara några klick bort. I Danmark precis som i Sverige kan man numera låna e-böcker på biblioteket. Det är ett ettårigt projekt vars syfte är att etablera en ny nationell e-boksservice. Och eReolen - som projketet, som drivs från biblioteket i Århus, heter - har blivit en succé. Mycket tack vare att man lätt kan låna till olika plattformer. Något som Århusbon Karin Lund uppskattar.

– Jag läser på ipad när jag är hemma och ihpone när jag är i farten, då har man alltid en bok med sig, säger hon.

För låntagaren är det gratis - men för biblioteken kostar det - mellan 13 och 18 kronor per lånad e-bok. Och den stora efterfrågan har fått vissa bibliotek att oroa sig för framtida kostnader.

På sikt tror inte projektledaren Bo Fristed att det är något problem med kostnaderna - idag lägger man massor av pengar på fysiska böcker - pengar som i framtiden kan läggas på e-böcker.

– Man måste börja föra över pengar från inköp av fysiska böcker till digitala - och det gör vi redan, säger han.

Dessutom har varje kommun rätt att införa begränsningar för att hålla koll på kostnaderna - till exempel begränsningar när det gäller hur många böcker en låntagare får låna varje månad samt hur mycker pengar av budgeten som ska användas till e-böcker.

Idag är 80 förlag med i projektet. Och från förlagssidan finns det en viss oro  över att utlåningen ska slå ut försäljningen av e-böcker.

Men begränsningarna i utlåningssytemet ska också gynna förlagen. Och den som vill slippa begräningarna kan enkelt köpa e-boken via bilbliotekets system.

Och faktum är att försäljningen av e-böcker i Danmark har ökat sedan bibliotekens e-boksprojket startade den 1:a november föra året. Dessutom visar bibliotekets statistik att man nått låntagare som inte tidigare utnyttjat bibliotekens service.

Vid ett bord på biblioteket i Århus sitter Nynne Rieks och pluggar, hon brukar låna e-böcker och tror att det får många unga att läsa mer.

– Jag tycker det är bra om e-böckerna lockar fler att läsa, säger hon.

Sista oktober är tanken att projektet ska bli permanent - men innan dess väntar viktiga förhandlingar så att såväl biblioteken som förlagen blir nöjda med avtalet.

Jenny Sanner Roosqvist
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".