reportage | e-böcker

E-böcker i Kina undgår censuren

Lyssna på reportaget
2:04 min

I Kina håller, precis som i stora delar av resten av världen, ökar e-böckernas popularitet i snabb takt. Men det är inte bara läsarna som ser fördelar. Kinesiska författare har i e-böckerna hittat ett sätt att ofta kunna kringå den annars så rigida censuren.

Det handlar om censur. Eller snarare, om frånvaron av censur. Eller kanske ännu mer korrekt, om en mindre omfattande censur. Så skulle man enkelt kunna beskriva en av e-böckernas mest attraherande egenskaper för författare i dagens Kina.

E-böckerna tilltalar annars läsare och författare i Kina av samma anledningar som i resten av världen. Vissa föredrar att läsa böcker på sina läsplattor eller mobiltelefoner, det går smidigt att köpa böckerna via Internet, och ofta är de billigare än tryckta böcker.

Enligt officiella kinesiska siffror så läses det nu mer än 600 miljoner e-böcker per år i Kina.

För författarna innebär e-böckerna att det ofta är möjligt med så kallad självpublicering – att helt enkelt välja att enbart sälja sitt alster som en e-bok för att på så vis undvika att behöva bli accepterad av ett förlag.

Men i Kina finns det alltså ytterligare en aspekt  - censuren.

Internet har redan på ett sätt förändrat förhållandet mellan Kinas styrande politiker och folket. Landet har idag cirka 70 miljoner bloggare och 300 miljoner mikrobloggare. Och även om bloggarna censureras relativt hårt, har de ändå erbjudit befolkningen möjligheter att kommunicera och diskutera olika samhällsfenomen på ett sätt som förmodligen få hade kunnat förutse för bara tio år sedan.

E-böckernas ökande popularitet är ett led i samma trend. Censuren på bloggarna sköts oftast av bloggföretagen själva, och inte per se av myndigheterna. Precis på samma sätt sker den mesta av censuren av böcker inte av någon statlig myndighet, utan av bokförlaget. .

Men för författarnas del så gäller i Kina fortfarande samma sak som i resten av världen – för att kunna tjäna några större pengar är det fortfarande nödvändigt att bli officiellt publicerad. Men då följer ju även en hårdare censur. Många författare i Kina har därför börjat att helt enkelt skriva två versioner av sina böcker – en för e-publicering och en mer självcensurerad för officiell publicering.

David Carlqvist, Peking
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".