Bloggaren Kareem Amer har flytt från Egypten till Krakow med hjälp av nätverket. Foto: Amr Nabil / Scanpix

Ska Icorn utöka sitt skydd?

2:48 min

Idag och imorgon har "international cities of refuge network", eller Icorn som de också kallas, årsmöte i Kulturhuset i Stockholm. Organisationen skyddar författare och journalister på flykt genom att ge dem fristad i form av boende, främst i olika städer i Europa. Huvudämnet som ska diskuteras dessa två dagar är om nätverket även bör ge fristad till musiker och konstnärer.

- Men då snackar vi också om advokater, folkföreningsarbetare och så vidare. I teorin kan detta växa och bli väldigt stort men för oss är det viktiga att vi inte växer för fort, säger Helge Lunde ordförande för Icorn.

Det är många som vill bli gästförfattare i skydd från förtryck, just nu väntar 40 stycken på en plats och många fler har en ansökan under behandling. Varje stad tar hand om en författare i två år, och nätverket finansieras helt av de runt 40 värdstäder som är del i samarbetet.

Runt 300 000 kronor om året kostar det Stockholms stad att husera en författare för nätverket. Och i Stockholm var den senaste gästförfattaren georgiern Zurab Rtveliashvili, som nu fått uppehållstillstånd. Vem som ska ta hand plats är inte klart ännu.

Den egyptiske författaren och bloggaren Kareem Amer blev fängslad av Mubaraks regim 2006 och har nu skyddat boende i Krakow i Polen.

- Jag satt 4 år i egyptiskt fängelse, det var fruktansvärt, för att jag skrev två artiklar de inte gillade i egypten, säger Kareem Amer.

Han står bredvid sin flickvän, Aliaa Magda Elmahdy, som också provocerat i egypten sen hon twittrade ut nakenbilder på sig själv i en protest mot konservativa islamister. Kareem Amer vill återvända men är oroad för Egyptens framtid.

- Jag vet inte hur framtiden blir, men jag hoppas att den egyptiska revolutionen inte blir som den Iranska där islamisterna tog makten, säger Kareem Amer som alltså är en nybliven gästförfattare.

En som avslutat sitt gästförfattarskap är den iranska journalisten, feministen och aktivisten Parvin Ardalan. Hon var gästförfattare i Malmö men har nu fått uppehållstillstånd i Sverige och ska under årsmötet försöka hjälpa gästförfattare att återvända till ett vanligt liv efter att ha varit på flykt undan sina hemländer.

- Jag är mer aktivist än författare, för mig är skrivande aktivism, säger Parvin Ardalan.

Du provocerar, varför?

- Varför inte? Det är ett liv, en del av mitt liv. Det är inte min hobby, det är mitt liv. Ens liv är en slags kamp för allting och jag försöker kämpa för förändring, mot det bättre, säger Parvin Ardalan.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista