Murat Daltaban, Foto: Tomas Thorén

Turkisk regering vill avveckla statligt finansierad teater

2:34 min

I Turkiet hotas landets nationellt och regionalt drivna teatrar av uteblivet stöd efter ett infekterat bråk mellan premiärminister Erdoğan och skådespelare vid teatrarna. Representanter från teatrar har larmat om politisk censur och premiärminister Erdoğan vill nu privatisera teatrarna.

- De är elitister med ett eget kastsystem och står inte i det turkiska folkets tjänst, säger Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan på ett torgmöte i staden Kahramanmaraş.

Erdogan har gjort mycket hårda utfall mot teatrarna efter de högljudda protester om censur sedan Istanbul borgmästare planerat inrätta särskilda råd med tjänstemän som är med och styr över teatrarnas repertoarer. Och nu vill Erdoğan privatisera de offentligt finansierade teatrerna.

– Det är en vulgär inställning av premiärministern, säger skådespelaren Ahmet Mümtaz Taylan.

Han är en välkänd skådespelare i Turkiet med arton år vid olika nationalteatrar. Han tycker att privatisering är en missvisande beskrivning av Erdogans förslag.

– Regeringen vill helt avverka den statligt finansierade teatern och kulturen, säger Ahmet Mümtaz Taylan.

Trots de högljudda protesterna till teatrarnas försvar är skådespelaren Ahmet Mümtaz Taylan mycket pessimistisk om teatrarnas framtid

– Protesterna kommer för sent, säger Ahmet Mümtaz Taylan. Han menar att  teatrarna för länge sedan borde ha kämpat för ett offentligt finansieringssystem som inte var i direkt beroende av regeringen.

 Jag är orolig för att det politiska inflytande i Istanbuls statsteatrar bara är början, säger Murat Daltaban. Ledare för den fria teatergruppen Dot, en prisbelönad teatergrupp med provokativa föreställningar med svordomar och sexuellt innehåll. Han tror att även de fria teatrarna kan komma att utsättas för censur.

Tomas Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista